29/03/2024

Египетски вестник обяви сражение с карикатури срещу Запада

Египетският вестник „Ал Ватан“ обяви за началотото на кампания срещу оскърбителните, според мнението на мюсюлманите, карикатури на пророка Мохамед, които бяха публикувани преди няколко дни във френското хумористично списание Charlie Hebdo.

Вестникът стартира кампанията си със специално 12-странично издание с 13 рисунки, озаглавени „Сражение на карикатури с карикатури“, предаде ВВС.

На една от тях са изобразени очила, в които се отразяват обхванитите в пламъци кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, атакувани от терористите на 11 септември 2001 г. На друга човек със западна външност обвинява агресивен мъж с брада в тероризъм, но после изведнъж разбира, че неговият опонент е евреин и му подарява цветя. На друга карикатура са нарисувани двама араби, първият от които носи малка брада и е облечен с палто, а вторият е с гъста брада, тюрбан на главата и кървав кинжал в ръка. При това изрисуваното с цветовете на знамето на САЩ фенерче осветява само арабина с кинжала.

Като допълнение към карикатурите са публикувани няколко статии на египетски светски политолози и представители на местното духовенство, изказващи се срещу радикализацията на исляма. Една от публикациите е подписана от главния мюфтия на Египет Али Гомаа.
Читатели на вестника оцениха положително инициативата, изразявайки сваята благодарност към редакцията на вестника за „цивилизованата реакция“.

„Ал Ватан“ се счита за опозиционно на новия президент на страната Мухамед Мурси издание, както и на политическото движение „Мюсюлмански братя“, получили мнозинство в парламентарните избори.

Френското сатирично списание Charlie Hebdo на 19 септември публикува карикатури на пророка Мохамед. На обложката на изданието бе поместена илюстрация, озаглавена „Недосегаемите 2“, която е пародия на едноименния филм за инвалида аристократ и неговата тъмнокожа помощничка. На рисунката е изобразен мюсюлманин на инвалиден стол, който е тикан от юдей. При това пророкът произнася фразата: „Нищо смешно“. Вътре в списанието илюстрацията е още по-провокативна – на нея Мохамед е изобразен гол.

Преди това в САЩ излезе филмът „Невинният мюсюлманин“, който вярващите оцениха като оскърбление за исляма. След това в Египет, Либия, Израел, Судан, Йемен, Индия, Тунис и много други страни бяха организирани протестни акции, завършили със сблъсъци с полицията, а редица протестиращи бяха убити. В Бенгази загинаха четирима човека, в това число и посланикът на САЩ в Либия Крис Стивънс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *