20/04/2024

Анализатори на ООН: Светът е пред прага на нови гладни бунтове

Авторитетни международни институции бият тревога: ситуацията на световните продоволствени пазари поражда опасения за възможно повторение на световната криза с храните през 2007-2008 г.

За това се говори в съвместните изявления на три специализирани агенции на ООН – Организацията по прехрана и земеделие, Програма за хранителна сигурност и Международния фонд за селскостопанско развитие.

Безпокойство на анализаторите предизвиква резкият скок на цените на царевицата, пшеницата и соята. „Необходимо е да се действа незабавно, за да не се позволи тези ценови сътресения да прераснат в катастрофа и да нанесат щети на десетки милиони души в близките месеци“, се отбелязва в изявлението. Именно резкият ръст на световните цени на храните през 2007-2008 г. провокира гладните бунтове в много развиващи се държави и послужи като един от катализаторите за „Арабската пролет“, припомнят от ООН.

Само за последните пет години станахме свидетели на три крупни скока на световните продоволствени цени, като при всеки от тях един от факторите, предизвикал повишаването, бяха лошите климатични условия. Започвайки от 2007 г. сушата практически всяка година намаляваше добива на пшеница. Негагивно влияние оказва и прекомерното използване на хранителни суровини за други цели – царевицата се преработва за биотопливо в САЩ, например, както и финансовите спекулации на борсовите пазари, считат в ООН.

Говорейки за интервенция, международните експерти се оплакват, че паническото изкупуване и установените ограничения в износа на зърно в редица държави през миналите години допринесоха за повишаване на напрежението на световните продоволствени пазари.

Сегашната ситуация е далече от криза, успокояват анализаторите на  ООН. Общите световни запаси на ориз и пшеница към момента превишават нивото от 2008 г., а цените на ориза в Азия са относително стабилни. Освен това засега няма опасения, че страните – големи производители на селскостопанска продукция, ще прибегнат до експортни ограничения – поучените от горчивия опит страни-износителки са по-добре подготвени за кризисна ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *