19/04/2024

Учени: Съществуват гени на успеха и щастието

Новозеландски учени от университета Dunedin разкриха тайната на щастието.

Неговите източници трябва да се търсят в детството, но не само там.

Изследователите повече от 30 години наблюдавали израстването на 800 човека. Оказало се, че доверието на детето към приятелите и роднините е залог за щастлив живот в бъдеще. Такива деца израстват уверени в себе си, живеят в хармония със света и умеят да се борят със стреса.

Усещането за щастие е необходимо на човека като въздуха. До този извод са стигнали много изследователи. Иначе организмът започва да изпитва истински глад от недостига на положителни емоции. Американските генитици Дейвид Камингс и Кенет Блум сформираха концепцията „синдром на дефицита от удовлетвореност“ и доказаха, че не всички хора са способни пълноценно да изпитват щастие. Учените открили няколко гена, при които нарушаването на работата им води до отклонение в мозъчната дейност и въобще – в цялата нервна система.  Човекът изпада в униние. Но ако еидин от гените, отговарящ за усещането за щастие работи лошо, той се потиска от други гени и човек все едно е способен да изпитва радост.

По-лошо е, когато възникнат нарушения в няколко гена едновременно. Такива дефекти могат да се предват по наследство и отчетливо могат да се проследят в някои семейства поколение след поколение. Например бащата на класика в литературата Ърнест Хемингуей бил склонен към депресии и се самоубил. Същото се случило и с писателя. А по-късно – и с негова внучка.

Нещо повече. Генетиците установили, че хормонът на щастието се изработва и в тези моменти, когато човек си спомня миговете, в които му е било хубаво. Или пък когато е разрешил някаква сложна задача. Ето защо е важно да не сме пас пред проблемите, а да създадем поетапна стратегия за тяхното решаване.

Хормоните на радостта се отделят при всеки вид творчество. Дори фалшивата усмивка заставя мускулите на лицето да работят. От тях в мозъка вървят импулси, които благотворно влияят на нервната система и настроението се повишава. И още нещо – учените доказаха, че щастливите хора живеят по-дълго.

А последните уникални изследвания на генетиците доказаха, че след усещането за щастие като по верига вървят успехът и късметът. Така за първи път се появява сензационната версия за това, че у човека може да същестува ген на успеха, който както и генът на щастието, може да се предава по наследство от поколение на поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *