25/04/2024

Тълпи от цял свят търсят Ноевия ковчег на планината Арарат

В планината Арарат в момента един поток хора се сменя от друг и това не са тълпи от туристи. Историци, физици и просто любознателни граждани от цял свят се катерят до върха с единствената цел да намерят доказателства за библейското предание за Ноевия ковчег.

Опитите да се намери ковчегът датират още от IV век. Засега безуспешно, но увереността на търсачите продължава да расте особено в района на Араратската аномалия – закрита и строго охранявана зона.

Руският алпинист Владимир Шатаев търси библейския ковчег от 12 години насам. Счита се, че след много изригвания корабът се е разцепил на две части. Едината му част е отишла под земята, а другата е скована от вечен лед в клисурата Ахор.

Шатаев не съветва ковчегът да се търси на връх Възнесение. Тази местност той е обходил надълго и широко. Според мнението му ковчегът се намира в долината между Голям и Малък Арарат, но това е зона с особен режим.

Парадоксалното е, че засега Ноевият ковчег се търси само от любители. До този момент на планината не е стъпила нито една официална археологическа експедиция. Някога хората не са знаели за планинската болест и не са се изкачвали по-високо от местата, където започвала да ги боли глава, а овцете измирали.

А легендите, че на планината Арарат расте червено грозде не отговаря на истината. Тук въобще нищо не расте. Библейската светиня е усагснал вулкан. Това е силициева планина, покрита със замръзнала лава. Периодично от склоновете на планината изтича въглерод, погубващ всичко живо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *