26/04/2024

Морето им тясно: Сблъскаха се US военен кораб и японски танкер

Сайтът на американските ВМС съобщи, че ракетният разрушител USS Porter се е врязал в японския танкер Otowasan недалеч от Ормузкия пролив. Не се посочват координатите на инцидента.

Корабите се ударили около 13,30 ч. местно време на 12 август 2012 г. Кой е виновен за произшествието също не става ясно от официалното съобщение. ВМС на САЩ обаче уверяват, че „сблъсъкът не е бил военен“. И вероятно е точно така, защото едва ли танкерът Otowasan, който плава под панамски флаг, е в състояние да атакува въоръженият до зъби американски боен кораб.

По данни на военните никой не е пострадал при този инцидент. Разрушителят е получил повреждания, които в момента се оценяват, но от ВМС уверяват, че USS Porter е в състояние да се движи самостоятелно.

Военният кораб изпълнява задачи в зоната на отговорност на Пети флот на ВМС на САЩ, чието командване се намира в Бахрейн.

Както отбелязва Haaretz резултатът от този сблъсък вероятно ще е отстраняването на капитана на военния кораб от длъжност с формулировката „във връзка с неспособността да командва“. Тази практика е разпространена в американските военоморски сили.

През Ормузкия пролив се осъществява 35 на сто от превоза на петрол в света. За контрола на това „гърло на бутилка“ (проливът е доста тесен) се борят Иран и САЩ. Северното крайбрежие на пролива сега се контролира от Иран, а южното – от съюзниците на САЩ Обединени арабски емирства и Оман.

Иран нееднократно е заплашвал да спре корабоплаването в пролива в отговор на засилените санкции срещу него. А комндването на Пети американски флот уверява, че няма да допусне това и за целта ще използва всичките си сили и средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *