19/04/2024

Чудовищна жега от 47 градуса на сянка измъчи…Сибир

Невиждана жега се похлупи…Сибир – един от най-студените региони на планетата. На 11 август в столицата на Южен Урал Челябинск термометрите на сянка се вдигнаха до 47 градуса по Целзий!

За този ден синоптиците от челябинския хидро-метеорологичен център обещаваха 32-37 градуса, а в северните части на областта – 27, 32 градуса, както и променлива облачност на места с бури и дори градушки.

Очаква се обаче спасително захлаждане, като на 13 август темпеатурите по прогноза могат да слязат до 24-26 градуса.

Ненормалната жега през това лято в южните райони на Западен Сибир счупиха вековни рекорди за този регион, коментира шефът на Западно-Сибирския хидро-метеорологичен център Людмила Воронина.

„ПРез тази година в Новосибирска област средномесечната температура през юли е 22,2 градуса при норма 18-21. Може да се каже, че това е най-високата следномесечна температура за целия период на метеорологичните наблюдения. По-рано абсолютният максимум за юли е бил 21,1 градуса, който е регистриран през 1915 г.“, казва специалистът.

Според нея такова превишаване на средномесечните температури вече се счита за голяма природна аномалия. Воронина отбелязва, че като цяло през летните месеци много рядко се случват аномалии. През зимата и есента се регистрират по-често.

„За повече от 100 години едва 16 на сто от летните сезони са били с такива големи отклонения. Ние анализирахме юни и юли 2012 г. За тези два месеца може да се каже, че това лято е на първо място за целия период на наблюдение по високи температури“, допълва Воронина.

Но горещините не са единствената крупна аномалия в тази част на Сибир. Това лято е ненормално и по дефицит на валежи. През юли т.г. в Новосибирск са паднали едва 3,5 мм валежи, което се наблюдава за първи път от 113 години насам.

Метеоролозите не дават надежда и за настоящия месец. При средномесечна температура от 16-18 градуса за август те очакват 19 градуса.

По-рано представител на Алтайския хидро-метеорологичен център съобщи, че такива ненормални горещини и суша, които не са типични за региона, не са се случвали през последните 175 години.

Горещото и без валежи време се установи в повечето от регионите на Западен Сибир от началото на юни. В Томска област е обявено извънредно положение заради горските пожари. В по-галямата част от Новосибирска област и Алтайския край заради сушата е заплашена селскостопанската продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *