18/04/2024

Бащата на интернет: Човекът скоро ще бъде включен към мрежата

Бащата на интернет Винт Серф предсказва, че човешкото тяло скоро може да бъде включено към мрежата. Серв заяви, че вече се работи в това направление.

Целта е внедряване в тялото на човека на медицински имплантанти, които ще бъдат в състояние да си взаимодействат с компютърната мрежа.

Като пример за тази концепция послужиха кохлеарните имплантанти, които дешифрират външни звуци така, че мозъкът да ги възприема. „Аз си помислих: защо да не програмирам TCP/IP пряко в речевия процесор по такъв начин, че слуховият имплантант да може да си взаимодейства с интернет и да транслира отговорите в мозъка“, казва Серф.

В разговор за бъдещето на интернет той коментира: „Сега започва адаптация на други медийни форми и на други форми на взаимодействия, различни от обичайните клавиатури и мишки така, че гласът ще стане важен посредник в системата на въвеждане и извеждане на данни. А скоро ще се появат и технологии за управление на жестовете“.

Винт Серф ( на снимката) разказва за Алън Тюринг, премия на чието име той получи през 2005 г. Тя се счита за Нобелова награда в сферата на компютрите. „Тези от нас, които са свързани с компютърната наука ще разберат, че Алън Тюринг е бил една от изключителните фигури в историята на компютрите. Той е имал извънредно мощни фундаментални предположения за това как трябва да функционира компютърът“, пояснява Серф.

„Най-важното от тях, разбира се, била универсалната машина на Тюринг, която дава възможност например да се оценява изчислителният ресурс, необходим за изпълняването на какъвто и да е зададен разчет“. Той също така добавя, че освен всичко друго, те с Алан Тюринг ( дешифрирал немските кодове по време на войната) са се родили в един и същи ден. Той чувства силна връзка с него, тъй като най-първият компютър, който програмирал, произлизал от една от някогашните дешифровъчни машини от Блетчъри Парк.

Бележка на www.snaiper-bg.net:  Историята помни колко много добронамерено замислени открития и изобретения, попаднали в ръцете на чудовища, са причинили ужасни беди на хората. Тази модерна технология може да бъде вероятно безценна за хора, лишени от слух. Но може да улесни поробването на цялото човечество. Вече се заговори за имплантанти с медицинско предназначение. Нека мислим много, преди да позволим да вкарват в телата ни поредните чудотворни решения на човешките проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *