28/03/2024

Времето в света полудя!

Времето постави търпението на европейците на голямо изпитание.

В Швеция отчитат най-дъждовното лято за последните двеста години – там вали всеки ден. В Полша градушка изпотроши прозорци и автомобилни стъкла, не издържаха дори покривите. А в Унгария само за няколко часа температурата падна с 20 градуса.

С всяко следващо лято времето поднася на жителите на Европа нови неприятни изненади. Ако през миналата година страните се бореха с горски пожари, то през тази не знаят къде да се скрият от дъждове и наводнения.

Вчера привечер стихията удари Полша. Най-зле беше за онези, които живеят в западните части на страната. Дъждовете не спират вече цяла седмица. Удари толкова едра градушка, че по покривите на къщите зеят дупки, стъклата са смлени. Ремонтните бригади не успяват да покрият всички пострадали райони.

Съседката по море на Полша – Швеция, също страда от бури. Там природата бие рекорди. До края на лятото е още далече, но то вече е обявено за най-дъждовното от 1786 г. насам. Тоест вече повече от 220 години в страната не са виждали такова количество валежи. За няколко дни тук пада дъжд почти колкото е нормата за два месеца. Унищожени са посевите, фермерите изчисляват загубите. Няма къде да се оплачат от съдбата. Хората се опитват да спасят каквото могат, а синоптиците обещават още дъждове.

В порои е потопена още една европейска страна. В Унгария не просто е влажно. Там температурите скачат. Сутрин хората търсят спасение във фонтаните, редят се на опашки за разхладителни напитки, които заради 40-градусовите жеги се разграбват за миг. А към вечерта са принудени спешно да се топлят – за няколко часа температурата падна с повече от 20 градуса. На такива екстремални колебания не издържа дори желязно здраве. Стотици са потърсили помощ от лекарите заради играене на кръвното им налягане.

Отататък Атлантическия океан метеоролозите отчитат най-горещото лято за последните 120 години. Сушата в Канзас е страховита. Пресъхнали са реките, рибарите стоят без работа. Хората с всички сили се опитват да поддържат живота на земеделеските земи. В съседния щат Колорадо едва успяват да потушават горските пожари, огънят се развилня и в Калифорния. Изгоряха стотици хиляди хектара, пострадаха жилища.

За големите градове засега няма заплаха. Но ако и през тази седмица горещините в САЩ не отстъпят, пожарите с лекота ще обхванат нови територии.

В Русия наводнение след порои отне живота на повече от 170 души. България изгаря от жега, а в събота се очакват жестоки температури – до 44 градуса на сянка…

Господ да ни е на помощ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *