25/04/2024

Водещ икономист на МВФ хвърли оставка по скандален начин

Един от водещите икономисти на Международния валутен фонд (МВФ) Питър Дойл, работещ тук повече от 20 години, подаде в петък – на 20 юли, оставка.

Своето напускане специалистът обяснил с това, че се срамува от МВФ и неговата „загниваща“ върхушка.

В официално писмо до изпълнителния директор на фонда Дойл обвинява висшето ръководство в некомпетентност, отбелязвайки редица грешки и назначения през последните десет години, които са довели до катастрофални последици.

По-конкретно, както посочва Дойл, МВФ не успял да предупреди страните за бъдещата световна финансова криза и кризата в еврозоната. Според мнението му, ситуацията сега само се е усложнила.

Дойл, който е известен специалист по маркетинг и бизнес стратегии, е заемал длъжността съветник в специалния департамент на МВФ по Европа, отговарящ за формирането на пакета от финансова помощ за отслабващите икономики на Гърция, Португалия и др.Експертът счита, че недостатъчно своевременната реакция на фонда на приближаващата финансова криза е провал от първа степен.

„Ако се съди по списъка на хората, назначавани през последните години на длъжност изпълнителен директор, веднага се набива в очи бездарната кадрова политика на организацията“, се казва още в заявлението на експерта, което е публикувано от американския канал СNN.

„Даже назначаването на сегашния ръководител на фонда Кристин Лагард предизвиква въпроси. Дори нейният пол, честност и целеустременост по никакъв начин не компенсират фундаменталната незаконност на процеса на подбор“, добавя Дойл.

Вероятно Питър Дойл намеква за политиката на избиране на лидерите на международните финансови институции, според която шефът на МВФ винаги е европеец, а на Световната банка – винаги американец.

„Много от тези, които работят тук, както се казва, са солта на земята. Но аз взех решение да вървя по-нататък. Струва си да се заемете с тези въпроси, за да не изгубите и други сътрудници“, заключава експертът.

Официален коментар на МВФ засега няма. Но според съобщението на телевизионния канал представител на фонда е заявил, че обвиненията на Дойл са неоснователни и че МВФ е извършил вътрешно разследване за това как фондът се е справил с кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *