19/04/2024

Ушите на Юда (снимки)

Не, тук д-р Ханибал Лектър няма нищо общо – това не са истински уши. Много приличат, но не са. Това са гъби. През столетията как ли не са ги наричали. Едно от най-разпространените им имена е Ушите на Юда.

Официално тази гъба се нарича ушевидна Аурикулария (Auricularia auricula-judae) и практически може да бъде намерена по целия свят. Някои екземпляри удивително напомнят по форма на човешкото ухо. На практика навсякъде, където растат стари дървета, могат да се видят Ушите на Юда. Кръстени са на името на ученика, предал Христос.

Юда се разкаял за своята постъпка и скоро се обесил на едно дърво. Някои исторически източници твърдят, че това било много старо дърво.
Казват, че тези гъби се появили, за да ни напомнят постоянно за предателството на Юда. По-късно това название се превърнало в Ушите на евреите.

Макар в суровото средновековие всички гъби да били наричани ушите на евреите, в по-късни текстове могат да се намерят пояснения, че това все пак са ушите на Юда, а не на евреите. Във всеки случай малко е да се каже, че това название не е за завиждане.

Тези гъби често ги наричат и ушни гъби.

Те не растат само по дърветата, но все пак в 90 на сто от случаите могат да бъдат намерени именно върху тях.

Макар тези гъби да са ядливи, те не са намерили място на трапезата на знатните. В миналото били използвани за облекчаване на болки в гърлото.

В Азия Ушите на Юда и досега редовно се използват при простуда и треска. Има доказателства, че в Китай са били отглеждани още преди 1500 години.

Ушите на Юда достигат до 3 см. в диаметър, макар в природата често да се срещат и екземпляри до 12 см широки. На пипане са твърди, еластични като желе. Казват, че се усещат като истинско ухо. Със сигурност с тях често са плашели непослушните деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *