25/04/2024

Учени: Покачването на Световния океан не може да бъде спряно

Повишаването на равнището на Световния океан не може да бъде спряно в следващите няколко века, независимо от това дали рязко намаляване на въглеродните емисии ще доведе до понижаване на глобалните температури. Процесът обаче може да бъде забавен и да ни спечели малко време за адаптация, твърдят учени в публикации в сп. „Нейчър“.

Много климатични изследвания показват, че увеличаващите се парникови газове са помогнали да се увеличат средните температури на повърхността на планетата с около 0.17 градуса по Целзий в периода 1980-2010. Ефектът върху морското равнище е средно повишение от 2.3 мм между 2005 г. и 2010 г., като основната причина е топенето на ледниците и снежната покривка по планините.

Покачване на световния океан заплашва начина на живот на около една десета от световното население, живеещо в ниско разположени райони на сушата и по острови, застрашени от пълно потапяне. Над 180 държави водят преговори за глобален климатичен договор, който да влезе в сила от 2020г. и да принуди всички да намалят въглеродните си емисии, за да ограничат глобалното затопляне под 2 градуса за този век. Според учените това е минималното за избягване на катастрофални промени.

Но дори да се реализират най-амбициозните планове за намаляване на емисиите, това няма да спре покачването на Световния океан заради топлинното разширяване на водата, твърдят учени от американския Национален център за атмосферни изследвания, американската организация Climate Central и Центъра за австралийско време и климатични проучвания в Мелбърн.

„Дори с агресивни ограничителни мерки, които до 2100г. да намалят глобалното затопляне под 2 градуса, и с понижаване на глобалните температури през ХХІІ и ХХІІІ век, морското равнище ще продължи да се покачва след 2100 г.“, пишат учените . Обяснението им е, че по-високите температури влияят не само на повърхността, но и на морските дълбини, където водата се загрява и разширява, а тази топлина се прелива през различни части от планетата.

Дори средните глобални температури да се понижат и океанската повърхност се охлади, топлината все още ще остава в дълбините и да повишава равнището на световния океан. Ако затоплянето продължи, топенето на ледниците и на ледената покривка в Арктика и Антарктида само ще усложни проблема.

Учените изчисляват, че ако човечеството реализира най-големите съкращения на вредни емисии и в края на века глобалните температури се понижат с 0.83 градуса и с 0.55 градуса до 2300 година, морското равнище пак ще продължи да се покачва заради термалното разширение на водата – от 14.2см през 2100г. на 24.2 см през 2300 г.

Сценарият с най-малко съкращения на въглеродни емисии прогнозира глобално затопляне със средно 3.91 градуса до края на този век и морско равнище по-високо с 32.3 см. Към 2300 г. покачването на нивото на водата ще е със 139.4 км.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/07/02/1857638_ucheni_pokachvaneto_na_svetovniia_okean_ne_moje_da/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *