29/03/2024

Прокуратурата: Необосновани обвинения и по-малко разкрити от МВР престъпления

Прокуратурата призна за слабости в работата на МВР и своята собствена в отчета си за миналата година, който публикува на своя сайт.

МВР регистрира и разкрива по-малко престъпления, намаляват и жалбите на граждани в полицията.

През 2011 г. са разкрити 41% от всички регистрирани престъпления, като през 2010 година те са били 43.6 на сто, става ясно от отчета. Още по-голям е спадът в разкриваемостта при икономическата престъпност – от 49.8% на 43.7%. Миналата година ефективността при противодействието на битовата престъпност пък е спаднала от 32.4% на 30.8%, при посегателствата – от 58.1% на 49.5%, а при убийства – от 64.2% на 56.2%.

Тези данни противоречат на постоянните хвалби на правителството за успехи в борбата с престъпността. Преди дни премиерът Бойко Борисов дори заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов е един от членовета на кабинета, които ще останат в историята заради добрата си работа в своя ресор.

При разследването не се изясняват всички факти и обстоятелства, свързани с предмета на доказването, липсва яснота относно обема доказателства, които следва да се съберат, както и какви следствено-процесуални действия да бъдат извършени за тяхното установяване“, пише още в доклада на държавното обвинение, което е анализирало дела срещу организираната престъпност, за данъчни престъпления, пране на пари, корупция, наркотрафик, трафик на хора както и за злоупотреби с еврофондове.

В отчета е направено признанието, че доста дела оправдателните присъди са постановени поради това, че са внесени необосновани обвинителни актове. Причината за това е, че наблюдаващите прокурори не са си вършили задълженията като господари на досъдебната фаза за реален контрол върху действията на полицейските разследващи органи. Това изисква от наблюдаващите прокурори да извършват всестранна проверка на събрания доказателствен материал по делото, да проверяват налице ли са доказателства за обективните и субективни признаци на престъплението, да отстраняват своевременно допуснатите процесуални нарушения и да съобразяват решенията си за внасяне на обвинителен акт с трайната съдебна практика, пише още в доклада.

По делата със значим обществен интерес най-много оправдани има в Софийската градска прокуратура – 33 лица, в Плевен са16, в Благоевград -15. Най-много са оправданите за корупционни престъпления – 21.

Вчера стана ясно, че евроексперти ще наблюдават 5 знакови дела у нас, които са приключили с неуспех за прокуратурата или се движат много бавно.

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-mvr-prestaplenia-11538478

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *