25/04/2024

Астронавти: Космосът мирише на месо и метал

На какво мирише Космосът – това е въпрос, който отдавна занимава учените. Благодарение на астронавтите, които работят в орбита, сега той има отговор – доста по-странен, отколкото очакваме.

Астронавтите казват, че уникалният аромат на борда на Международната космическа станция (МКС) наподобява две неща – месо и метал, пише „Daily mail“.

Според Томас Джоунс, който е излизал в открития космос три пъти, завръщащите се в МКС  „носят характерен аромат на озон и леко парлива миризма“, нещо, което напомня на серни изпарения, на дим от барут.

НАСА в момента се опитва да възпроизведе точната миризма с тренировъчни цели и затова е наела химика Стив Пиърс.

Целта е при подготовката на Земята да се възпроизведе максимално близка до открития Космос ситуация, която да подготви – включително и обонянието – на астронавтите за излизане извън космическия апарат.

Част от информацията за миризмата на космоса дава астронавтът Дон Петит. „Всеки път, когато разхерметизирам камерата, отварям люка и посрещам уморените си колеги в станцията, обонянието ми отчита особена миризма”, казва той.

Петит обаче допълва, че му е трудно да определи точно на какво мирише космосът. „Сложно е да го опишеш, определено не е обонятелният еквивалент от палитрата, с която описваме храната”.

„Напомня ми на летата, когато бях в колежа и ремонтирането с електрожен на машината на един дървосекач. Напомня на сладникавия дим от заваряване. Това е миризмата на космоса.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *