20/04/2024

Вижте какъв красив парк може да стане с подръчни материали (снимки)

Без никакво специално образование, но с вроден усет към красивото, с
потребност да живее в красота и с много мерак, Мария А. е превърнала
двора пред дома си в едно малко парченце от рая. Опровергава напълно заблудата на повечето от нас, че декоративен парк в двора, вместо градина с чушки и домати, могат да си позволят само най-богатите.

Събирала семенце по семенце повечето от дърветата, храстите и цветята, защото не е могла да си позволи да си купи префесионално
произведен скъп разсад. Пренасяла е от стотици километри стръкче с
големината на длан от бреза с червени листа, например. А брезата,
очевидно е разбирала колко е желана, защото без проблем е пуснала корени в двора й. При това трябва да се отбележи, че първоначално почвата в него съвсем не е била от висока категория.

Пречупените до ствола клони на ябълка вместо в грозна язва са превърнати от вдъхновената стопанка на двора в маски с различно излъчване. И изведнъж дървото оживява, а дефектът е станал ефект.

В малкото езерце, направено от нея с подръчни материали и вкопан в земята полиететилен, вече цъфтят водни лилии.А металните решетки в него, които на пръв поглед изглеждат неуместни, изпълняват много важна роля – пазят водните красавици от животинките, които обичат да ги похапват.

Като казахме животни да не вземем да ги пренебрегнем – тук има и
необикновени разновидности от тях, като  слонче, жираф, щраус, еленът Рудолф – всичко това много сполучливдо е изплетено от съчки и всевъзможни подръчни материали и почти на 100 процента обвито в бръшлян.Това място вече са припознали за свое славеи, опитомена сврака, гълъби. Естествено като царе тук си живеят две кучета и няколко котки.

Живият плет от едната страна е от лешници, от другага – от шипки.
Повярвайте – не са пораснали сами. Няколко сурови лешника не са били
изядени, наколко плодчета от шипки не са станали на чай. На този принцип е създаден почти целият парк.

Няма да повярвате, че тази прекрасна градина всъщност е дно бебе – само на 10-годишна възраст. Какъв ли ще изглежда паркът след още десет години? Със сигурност – още десет пъти по толкова по-хубав.

А овощната градина? Тя иска специалрен текст и фотогалерия. Тук на
принципа на декоративния парк са заживели и обикновени, и необикновени плодни дръвчета. Примерно – върху подложка от дюля растат четири вида круши (ашладисани от Мария), чудесно вирее киви. Тук има дори шам фастък, отрупан в момента с плод.

Но тази част от двора наистина е отделна и много голяма тема…Мария не иска да посочва къде се намира паркът й, защото смята, че той е нищо, пред образците, които е вижадла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *