25/04/2024

Психолози: Мъжете лъжат много по-често от жените. Защо?

Противно на общоприетото клише за жените се оказва, че мъжете лъжат далеч по-често от тях. Готови са да си затварят очите за безнравствени постъпки и да лъжат тъй като се боят за имиджа си. До този извод са стигнали американски психолози, пише The Daily Mail.

Лъжата, към която прибягва по-силната половина на човечеството, е свързана с опита да защитава своя образ. Както твърди професорът по психология Синди Мей от колежа Чарлстън, поради тази причина мъжете не са толкова морално устойчиви, колкото жените.

Според резултатите от изследването мъжете предпочитат да не мислят за моралните последици от своите постъпки. Най-ярко, според коментара на Мей, това се проявява в онези области, в които успехът се счита за признак на мъжка сила и компетентност, докато поражението означава слабост, безслие и страхливост.

„Когато мъжете използват хитрост, за да докажат или защитят своята мъжественост, те са готови на компромис с моралните норми“, казва още психологът. Причината за такова поведение според Мей се корени в утвърдените социално-културни мъжки стереотипи. „Очевидно образът на съвременния мъж е сравнително крехък и неустойчив и когато той се оспорва от останалите, мъжете стават по-агресивни и се опитват да се защитят“, предполага професорът.

За да проверят тази теза учените провели няколко експеримента, сравнявайки степента на моралност на решенията, които вземали мъжете и жените, а също така изучавайки мотивите, които са ги определяли.

В един от еспериментите на участниците било предложено да оценят етичността на решение, когато възрастна съпружеска двойка продавала своя дом с надеждата, че новият му собственик ще го запази. Купувачът обаче смятал да го събори и да си построи нов дом. Доброволците трябвало да решат трябва ли купувачът да обсъди с възрастните хора своите истински намерения.

Представителите на силния пол, участващи в експеримента, били по-склонни да излъжат продавачите. За целта те рядко били готови да разкрият истинските си намерения. От друга страна етичните разсъждения на жените оставали еднакви дори тогава, когато това им пречело да получат изгода.

Освен това било изяснено, че мъжете често използват уловки каквито са лъжливите обещания. Особено валидно било това за онези представители на силния пол, които били убедени, че имат вродено качество да водят преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *