29/03/2024

Нов чук по народа и бизнеса: Токът скача с 13%, поскъпват парното и синьото гориво

От 1 юли токът ще скочи с около 13 на сто, вместо обявените досега 10 на сто, съобщи от трибуната на парламента шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Изненадващо той пожела да говори пред депутатите и изказването му беше предавано пряко по БНТ и БНР.

Семерджиев каза, че късно снощи е било взето решение за крайното увеличение на цената на електроенергията и той е пожелал първо пред Народното събрание да обясни защо се налага това вдигане. Решението било единодушно.

От думите на Семерджиев се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от възобновяеми енергийни източници и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия в общия микс, от който се определя цената на електроенергията.

Първоначално Семерджиев говори само за добавката за зелена енергия. Но след това посочи, че всъщност имало три основни фактора за по-голямото увеличение. Единият бил подпомагането на възобновяемите енергийни източници, но също фактор било и подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горива – природен газ и въглища, както и нова добавка, дължаща се на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от Марица Изток 1 и 3.

В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските в ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите, затова държим да има абсолютна прозрачност и да се знае точно от кой е предизвикано вдигането, заяви Семерджиев.

Още в началото на изказването си, Семерджиев каза, че се е наложила корекция на добавката за зелена енергия. Това се налага се, тъй като и до момента НЕК като обществен доставчик претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, допълни той. Това производство било много над прогнозите от миналата година, а и от края на април.

Има ускорено въвеждане в експлоатация от фотоволтаици и допълнителни разплащания от НЕК, които не са предварително планирани, каза шефът на регулатора. В момента се уточнявало точното количество въвдени в експлоатация и подлежащи на изкупуване мощности.

Затова сега се налагала корекция на зелената добавка и вдигането на крайната цена с още 3 на сто от предварително планираното.

Това беше трудно решение, но иначе рискувахме националният доставчик да не може да покрива разходите за тези три компонентна, които описах, каза Ангел Семерджиев. По думите му регулаторът вече работел с Министерството на икономиката и енергетиката, за да може в бъдеще тези три фактора да не влияят така на крайните цени.

Той припомни последните законови промени, ограничаващи и поставящи нови изисквания пред пускането в експлоатация на нови зелени мощности. И изрази надежда, че така ще се постигне по-малко влияние върху крайните цени.

Междувременно до края на деня стана известно, че не само тока, но и парното и синьото гориво също скачат нагоре .

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/29/1855990_tokut_skacha_s_13_a_ne_s_10_na_sto_ot_1_juli_dopulnena/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *