19/04/2024

НАСА засне огромна птица на слънчевия диск

Астрономите на НАСА различиха на Слънцето сянка с необикновена форма. Фотографията й публикува лабораторията SDO, която се занимава с изучаването на слънчевата активност.

„Аз не мога да повярвам колко много прилича на голяма птица, но в действителност това е коронарна дупка“, съобщава представител на лабораторията в Туитър.

По форма сянката прилича на щраус или по-точно – на неговия близък роднина казаур, който има гребен като на петел на главата си.На сътрудниците на SDO коронарната дупка напомня на героинята от анимационния сериал „Улица Сезам“ Голямата птица.

Както пише Space.com на човека е свойствено да вижда изображения на животни или хора там, където тях ги няма и не може да ги има, в това число и в космоса. Учените окачествяват този ефект като разновидност на зрителните илюзии.

Коронарните дупки възникват на тези места на повърхността на Слънцето, където магнитното поле на звездата не може да задържа слънчевото вещество. То се изхвърля в космоса и долитайки до Земята, предизвиква магнитните бури. След два дни тази сянка може да се окаже по средата на слънчевия диск и не е изключено да предизвика магнитна буря на Земата, смятат учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *