19/04/2024

Красив православен храм бе осветен в пловдивския район „Тракия“

Тържествен звън на камбани събуди рано тази сутрин живеещите в големия пловдивски район „Тракия“. За първи път от създаването на новия квартал на Пловдив се освещава голям и красив източно-православен храм. Той бе осветен днес от пловдивския владика Николай.

През цялото време на Светата литургия в храма се стичаха миряни. Досега в квартала с население колкото Асеновград имаше само един малък параклис. Стърчат ръждясалите железа на зарязания строеж на църквата „Свети Борис Първи Покръстител“.

Ктитор на новооткрития храм „Свето Преображение Господне“ е търговецът на оръжие Петър Манджуков. Той е дарил един милион лева за проектирането и изграждането на църквата.

Кметството на ЖР“Тракия“ също участва в делото със 120 хил. лева, които са изразходвани за направата на паркинг, алеи, озеленяване и осветление.

Храмът е с монтирано художествено осветление – нещо, което много липсва на безбройните антични и архитуктурни шедьоври на Пловдив.

Търговецът на оръжие Манджуков бе провъзгласен от митрополит Николай за архонт.

Автор: Елена Емануилова

3 thoughts on “Красив православен храм бе осветен в пловдивския район „Тракия“

  1. Търговец на смърт, се прави на светия. Яко, а…..
    Те комунистите, станаха най-набожните, след промените. Усещат че нещо иде и в душите им страх пълзи, но подобни изпълнения, няма да ги спасят от Хорус, когато погледне в сърцата им.

  2. Малко прилича на коптска църква, но какво толкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *