19/04/2024

Топ 15 на смъртоносните компании

Всеки ден от всички краища на света ни заливат всевъзможни класации – на най-красивите мъже/жени, най-красивите или грозните животни, най-богатите, най-дебелите и т.н.

Но има и още една класация – на най-смъртоносните компании в света. Повечето от събитията, които са ги вкарали в този черен списък, ние ги знаем като отделни новини за злощастни събития и екокатстрофи. Но така обобщени предизвикват „мравки“ по гърба.

Ако тези корпорации бяха хора, щяха да получат доживотни присъди. Вместо това те повече от успешно продължават да засмукват огромни пари. Поругаване на човешките права, дори убийства, войни, екологични бедствия, безогледна експлоатация на животните – дори на такава цена те продължават да си живеят спокойно и да се къпят в пари. Вижте кои влизат в черния списък на 15-те най-смъртоносни компании в света.

1. Chevron

В този списък влизат няколко петролни компании, но Chevron е истинска „перла“ в короната. Корпорацията Chevron си спечелва специално място в тази ужасна класация. От 1972 до 1993 г. корпорация Chevron (след това Texaco) изхвърли 18 милиарда галона отровни води в тропическите гори на Еквадор, които никога няма да се възстановят, разрушавайки живота на местните фермери и отравяйки
коренното население.

Chevron направи много и за замърсяване на родината си Америка: през 1998 г. град Ричмонд, щата Калифорния, подаде иск срещу
компанията за незаконно пренебрежение към очистването на отпадните води и замърсяване на местните източници на вода. Същото се случи и в Ню Хемпшир през 2003 г.

Chevron е виновна за смъртта на няколко нигерийци, протестиращи срещу замърсяването на околната среда от тази компания, експлоятираща делтата на река Нигер. Chevron обаче заплати на местната милиция, известна с нарушаването на правата на човека, за да потуши протестите и даже ги снабди с мотоциклети и лодки. Военните откриха огън по протестиращите, а след това изгориха селата им до основи.

Нека не забравяме, че тъкмо тази компания трябваше да се занимава с шистов газ в България. Както и факта, че заради колебливата позиция на българското правителство по въпроса „отрязаха главата“ на посланик Джеймс Уорлик, когото отзовават преждевременно от страната ни, не защото е навредил с нещо на САЩ, а защото не е защитил интересите на Chevron в България. Ето за такива мръсни безмилостни игри на планетарно ниво става дума.

2. DeBeers

Диамантите са най-добрите приятели на момичетата, стига да не живеят в Кот д’Ивоар. Кървави или конфликтни диаманти – така ги наричат тези скъпи минерали, закупени по време на метежите в раздираната от войни държава. До 2000 г., когато ООН най-накрая се обяви против тази практика, компанията DeBeers умишлено е финансирала зверските атаки на бунтовниците в Ангола, Сиера Невада и Конго срещу обмен на диаманти.  DeBeers бе обвинена в „прочистване“ на земи, които компанията е предназначила да добив на тези
скъпоценни ктамъни. А това включвало и насилствено изселване на коренното население, живеещо на тези територии от хилядолетия.

Правителството отрязало тези племена от източниците на вода. А онези, които оказвали съпротивление,  били заплашвали, измъчвали и даже – обесвани.

Скандалът стана толкова голям, че прочутият модел Наоми Кембъл бе принудена да върне подарен и от държавния глава на тази измъчена и окървавена държава диамант, който бе наречен кървав.

3. Tyson

Дори въобще да не се вълнувате от ужасното отношение към животните във фермите на Tyson, което бе описано документално, ще настръхнете от поразяващото пренебрежение на тази компания към опазването на околната среда и нарушаване правата на човека. А също и и от факта, че няколко пъти Tyson допусна използването на говеждо месо, заразено с Е. коли за производство на хранителни продукти.

Неотдавнашно изследване доказа, че от всички крупни доставчици на птиче месо най-голямо количество на салмонела и Campylobacter
се съдаржа в месото на Tyson. Дори само това е достатъчно, но то съвсем  не е всичко.

Към компанията нееднократно са предявявани искове заради незаконното изхвърляне на непречистени отпадни води в водопроводите за питейна вода. След първия съдебен иск те просто си заплатиха глобата и продължиха да правят същото. Tyson стана причина за сериозни заболявания на хората заради изхвърляния от компанията амоняк.

Tyson стана печално известна и заради наемането на нелегални емигранти и беше обвинена в търговия с хора с цел набавяне на евтина работна ръка.

4. Smith and Wesson

Като най-крупния производител на ръчно огнестрелно оръжие, в това число и на автомати, компанията Smith and Wesson е косвено виновна за неизчислим брой загинали от огнестрелно оръжие – не толкова при използването му от полицията и правителствените служби, на които им се полага такова оръжие, а от престъпниците и така наречените нещастни случаи. При изучаването на десетки марки и типове пистолети най-често използваните за извършване на престъпления са тези на Smith & Wesson.

Статистиката сочи, че пистолетите по-често се използват за извършване на престъпления, отколкото при самотбрана. Разбира се, хората са убиванио не от пистолетите, а от хората. Но е факт, че често за целта те използват оръжията именно на Smith & Wesson.

5. Phillip Morris

Това е най-големият производител на цигари в САЩ. Известно е, че цигарите предизвикват рак у пушачите, а също и дефекти у бъдещите деца, когато майките им не могат да спрат да пушат по време на бремеността ( а една от причините са  и веществата за пристрастяване, добавяни специално). Цигареният дим съдържа 43 известни канцерогена и около 4 хиляди химически вещества, включително и
въглероден двуокис, формалдехид, циановородордна киселина, никотин, амоняк, арсен.

Никотинът – основното психоактивно вещество в тютюна, води също
до пристрастяване. Пушенето увеличава кръвното налягане, влияе на централната нервна система и стеснява кръвоносните съдове. Изхвърлените фасове са един от основните източници на замърсяване на околната среда, тъй като пушачите в повечето случаи ги мятат където им падне. Много от тях попадат и в солени, и в сладки водоизточници и съдържащата се в тях химия се разтваря  във водата.

Но тук трябва да сме справедливи: И в България (и не само тук) лицемерието е точно толкова мащабно, колкото и в САЩ по отношение на цигарите – държавата въвежда всевъзможни чисто физически забрани, но не се гнуси да прибира солидни акцизи
от цигарите. Ако е истински загрижена – ще забрани и производството им, и продажбата им.

6. Haliburton

Изглежда всяка корпорация, начело на която стои Дик Чейни, причинява зло. Haliburton е огромна компания, получила най-големите приходи от нахлуването на САЩ в Ирак, когато Чейни призоваваше своите момчета да потушават горящите петролни кладенци и да помогнат на иракското петролно ведомство да извлича и разределя
нефта.

Haliburton е свързана също така с безброй петролни разливи,
включително и с чудовищната екокатастрофа, предизвиката от  БР в Мексиканския залив през 2010 г.

7. Coca Cola

Любима на американския народ ( и не само на него) безалкохолна напитка. Но дори да не се вглеждаме чак толкова в епидемията от затлъстяване при децата и на това, как скъпите реклами на компанията подтикват децата да купуват вредния за тях продукт, Coca Cola донесе разрушения в Индия.

Там нейните фабрики използват милиони литри вода всеки ден, оставяйки без живителната течност десетки хиляди жители в близките райни през месеците на засуха. Липсва необоходимата утилизация на отпадните води и така предприятията замърсяват и малкото останала чиста вода.

През 2001 г. към компанията Coca Cola бе предявен съдебен иск по повод наемането на военизирани формирования в Колумбия, които смазали съпротивата на профсъюзите на фабриката  на компанията чрез заплахи, изтезания и убийства.

8. Pfizer

Голямата фармацевтика богатее, когато ние боледуваме. Pfizer, която е най-мощната фармацевтична компания в САЩ, се призна за виновна в
най-голямата измама в историята на страната на неограничените възможности, за незаконната продажба на четири лекарства.

Масовото използване на животни за експериментите им не било достатъчно и коампанията решила да използва нигерийски деца в качеството им на морски свичета. През 1996 г. представители на Pfizer пристигнали в Кано, Нигерия, за да изпитат антибиотик срещу такива болести на третия сквят като морбили, холера, бактериален менингит. Те дали на около 200 деца тровафлоксацин.

Десетки от тях умрели в резултат от този експеримент, а много от останалите живи получили умствени и физически разстройства. По данни на Агенцията по охрана на околната среда ЕРА Pfizer се нарежда сред компаниите, замърсяващи най-силно въздуха.

Следва

2 thoughts on “Топ 15 на смъртоносните компании

  1. Мисля,че това е прекалено…Коя фирма ,съществувала от години и продавала своите продукти през цялото това време няма своите провали! Но да се съберат на едно место и да се използват за определени внушения всички тези провали ….това звучи/и се усеща / като зложелателство!
    Не е добре нито за сайта,нито за автора;съжалявам.

  2. Максим Генов, чудя се дали е прекалено, че някой си позволява да обобщи чисти факти и провали причинени не поради грешки ами от умишлени убийства и не потъпкване ами направо жестоко смазване на човешките права и цели екосистеми… Зложелателство за кое? Че медиите не случайно заливат хората със зли приказки е вярно, но което е факт си е факт. А повечето хора не осмислят докрай какво причиняват не само на здравето си, но и на хората замесени в цялата история с производството на повечето от тези продукти и такива статии понякога помагат да се отворят очи.. Но чиито клепачи са залепени естествено подобни опити причиняват неудобство… С извинение..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *