18/04/2024

Учени: Добрите хора имат ген на ангели, лошите – на дяволи

Психолози от Калифорнийския университет, както и от университета Бъфало, стигнали до заключението, че ние не просто плащаме данъци и даваме кръв. Към тези безкористни постъпки ни подтиква определен ген. Учените са го нарекли „генът на ангела“. Той е отговорен за проявата на такива чувства като щедрост, справедливост и милосърдие. Но не у всички го има, пише dailymail.co.uk.

При индивидите, у които този ген отсъства, се проявяват демонични черти на характера: скъперничество, егоцентричност и жестокост. Най-общо казано това прави от човека дявол.

Тези изводи били направени след наблюдение и анкетиране на 711 възрастни мъже и жени. Участниците в експеримента отговаряли на въпроси, засягащи тяхното отношение към гражданските им задължения, към другите хора и към света като цяло, а също и за тяхната благотворителна дейност. Оказало се, че тези анкетирани, в кръвта на които е открит генът на отзивчивостта, по-често правели пожертвувания , ставали донори, редовно си плащали данъците и доброволно участвали в съдебни споразумения в качеството си на заседатели.

„Генът на ангела“ контролира хормоните окситоцин вазопресин, обяснява един от авторите на проучването, психологът и кандидат на науките Михаил Пулин от университета в Бъфало. Окситоцинът е наричан още и ген на любовта. Той се произвежда в телата на влюбените и на майките.

Така излиза, че ако един от вашите съседи или колеги изглежда много щедър и грижовен, който си изпълнява гражданския дълг, който е кръводарител, този човек притежава гена на ангела. А егоистичнитите носят гена на дявола. Тези гени се предават по наследство.

Излиза, че престъпниците се раждат такива?…

Резултатите от това проучване са публикувани в Psychological Science.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *