24/04/2024

Сутринта земетресение разтресе Италия, в 10, 23 часа – и Перник (видео)

Нов трус с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер бе усетен в Перник и София в 10,23 ч., съобщиха от Геофизичния институт при БАН. Преди това в 7,16 минути земен трус с магнитуд 5,8 удари пак Италия (подробности вижте тук|). Осем души са загинали, съобщава се за затрупани под развалините. Епицентърът му е в областта Емилия- Романя.

По-късно бе съобщено, че броят на загиналите от последното земетресение в Италия е достигнал 10 души ( първата снимка е от България, втората – от днешните разрушения в Италия).

Епицентърът на труса е на около 20 км в югозападна позока от София, в района на Перник.

Според Германския сеизмологичен център земетресението е със сила 4,5 по Рихтер. Епицентърът на труса е на 30 км западно от София в района на Перник на дълбочина 10 км, допълват германските сеизмолози, цитирани от Дарик.

Няма данни за жертви и материални щети.
В района на Перник се е чул тътен преди земетресението, оплакаха се разтревожени перничани, които излязоха по улиците, предаде БГНЕС.
В София то е усетено по-силно по високите етажи.

„Децата, които днес са на матура, са били в училищата. Те са изведени след труса“, каза за „Фокус“ кметът на Перник Росица Янакиева.

„Системата за предупреждение за по-силно земетресение бе тествана днес при земетресението в Перник. Въпреки че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, това бе изпробвано и проработи“, коментира пред журналисти в Пазарджик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
По думите му министърът на образованието и науката Сергей Игнатов е в Перник, където ще реши дали матурите да бъдат прекратени.

В 18,07 часа снощи бе регистриран трус от 2 по Рихтер с епицентър на около 23 км в югозападна посока от София.

Трусът днес е вторичен, обясни директорът на Геофизичния институт при БАН д-р Николай Милошев. Попитан дали има ново активиране на земните маси, след като земетресения намаляха след големия трус, той отрече.
„Това е естествен ход на затихване на силното земетресение от 5,8 по Рихтер на 22 май. Действително намаляват трусовете като честота, но е трудно да се каже дали ще има или няма да има повече“, уточни Милошев.
По думите му може и да има трусове със сила около 4 степен по скалата на Рихтер.

Текстът е обновен в 12,50 ч. Последна промяна в 15,15 часа.

http://dnes.dir.bg/news/sofia-zemetresenieto-11242645

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *