19/04/2024

Синът на Гриша Ганчев и още други пет – арестувани за ДДС измами

Шестима души са задържани при операция на ГДБОП и НАП срещу престъпна група, ощетила държавата с милиони от невнесени данъци и от пране на пари в бизнеса със захар. Това съобщиха от МВР, след като по-рано вицепремиерът Симеон Дянков оповести за акция срещу 20 фирми от сектора и за очаквани арести.

Става дума за добре известен български бизнесмен, каза Дянков, като изтъкна, че загубите от ДДС-измами със захар са около 200 млн. лв. По-късно стана ясно, че проверката е срещу собственика на „Литекс комерс“ Гриша Ганчев (на снимката), който има няколко захарни завода.

Самият Ганчев потвърди, че в момента текат проверки в офисите на фирмата му в София, но заяви, че няма от какво да се притеснява, защото той не укрива ДДС.

От МВР не съобщават никакви подробности кои са задържаните, нито с кои фирми са свързани. Името на Гриша Ганчев също не се споменава. По информация на БГНЕС и „Капитал“, обаче е задържан синът му – Данаил, който е изпълнителен директор на „Литекс комерс“. Пред „Канал 3“ Гриша Ганчев потвърди, че в синът му е разпитван от полицията, но не знае дали е арестуван. Утре за разпит в полицията е извикан и самият той.

Извършва се проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня, обяви МВР.
В съобщението се уточнява, че 15 жилища и офиси в София и в страната са били претърсени. От тях са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Доставчик е дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Фирмите – купувачи са плащали по банков път  на второ дружество – търговец. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 лева на ден, са се теглили в брой на каса в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата – търговец.

Според събраните до този момент сведения между доставчика и търговеца са издавани фактури само за някои доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват 1-2), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци“, добавят от МВР.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар, според съобщението на МВР.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна, където се намира бившата атомна централа. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове, уточняват още от МВР.

http://dnes.dir.bg/news/grisha-ganchev-zahar-11119051

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *