28/03/2024

В Грузия: Борисов, видя, провери, а сега – да приложи

На 19 февруари www.snaiper-bg.net публикува статията под заглавието „Защо грузинските катаджии не вземат подкупи“ – вижте я тук. На нас, българите, Грузия ни попада малко в периферното зрение.

Но не и на Трансперънси Интернешинъл, която през последните няколко години неизменно класира тази кавказка република на първо място в света по успехите й в борбата с корупцията.

Там са извършени 70 реформи. Коя от коя по-ефективни и работещи. В текста ставаше дума и за това, че държавните чиновници на Грузия обслужват гражданите за не повече от 5-10 минути зая повечето от услугите. При това – след 50 процентово съкращение на щата им. Но това не им пречи да вадят личните документи на хората за десетина минути.

Радваме се, че премиерът Бойко Борисов провери на място как става това.

Само 10 минути бяха нужни на грузинското министерство на правосъдието да издаде готов паспорт на премиера Бойко Борисов. Процедурата е съвсем улеснена, всички данни се качват онлайн и след това чрез съответните пароли за достъп може да се ползват от хората, обясниха експерти от ведомството, съобщава Стандартнюз. Освен Борисов с паспорт се сдоби и транспортният министър Ивайло Московски. Това се случи на втория ден от посещението на българската делегация в Грузия.

Сега в премиера е и хлябът, и ножът. Видя и се убеди, че това е възможно. Ако поиска може да даде начална скорост на цялата си армия от надути чиновници, в това число и на вицепремиера си Цветан Цветанов. Ако трябва – да ги прати на обучение в Грузия. А като се върнат – да им постави екстремални срокове да започнат  да служат на хората в тази държава, а не просто да ходят на работа и да си правят пиар акции.

Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *