18/04/2024

Куче изуми с интелекта си учените (видео)

Хората, които обичат кучетата са наясно, че тези животни освен, че са предани и умеят истински да обичат, са и много умни. Но това, което е ще видите в клипчето, пуликувано в  сайта newscientist,наистина ще ви изуми.

В една клетка със затворени кучета динго сложили парче храна, но не просто така, а високо над пода. Учените се интересували как ще се държат кучетата, опитвайки се да се доберат до храната на толкова недостъпно масто.

Динго и по-рано са се смятали за умни кучета, но едното от тях прескочило всички познати граници. Бързо разбирайки, че с обичайни усилия няма да достигне до храната, кучето на име Стърлинг неочаквано хванало стоящата наблизо маса и я издърпало със зъби близко до решетката. След това Стърлинг скочил върху нея и така достигнал до лакомството.

Брадли Смит от австралийския фонд за спасяване на кучетата динго разказва пред медиите, че по някакъв невероятен начин кучето разбрало кой е единственият начин да достигне храната – с помщта на масата. Установило е причнинно-следствена връзка между тези обекти, което говори за доста развит интелект. Никога по-рано не е виждано подобно нещо. Такова поведение е по-свойствено на всшите примати.

Въпреки очевидното и тук не липсват скептици. Те нарекли този експеримент не много убедителен. Според тях кучето просто се е е възползвало от предмета, сюркайки го и скачайки върху него. Но ако го е държало със зъби, за да достигне до целта, то тогава би могло да се признае за умно. А скокът – те просто не го зачитат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *