26/04/2024

Козметиката – по-опасна за здравето от наднорменото тегло

Американски учени са доказали, че хората, страдащи от затлъстяване, не винаги имат сериозни здравословни проблеми. Нещо повече, те могат да се похвалят с същото отлично състояние на здравето, както и слабите, пише Daily Mail.

Изследователи от Медицинския университет на Южна Каролина са провели експеримент, в който участвали около 12 хиляди души над 14 години. Установено е, че рискът от фатални заболявания при затлъстели хора е приблизително същият като този на стройните. Разбира се, при условие, че те водят здравословен начин на живот.

С други думи, всичко зависи от мобилността на хората, качеството на храната и количеството на лошите навици, а не толкова на излишните килограми. По време на експеримента всички доброволци са яли много плодове и зеленчуци, занимавали се със спорт и дори пиели умерени количества алкохол, но не пушели.

Както отбелязва преподавателят по социология от Западния колеж в Лос Анджелис Лиза Уейд, проучването убедително доказва, че дебелината става опасна само, ако лицето води заседнал начин на живот и не се грижи за здравето си.

Наднорменото тегло и затлъстяването при хората може да предизвика същия риск от смърт, както и при хората с нормално тегло. Така че ние трябва да се откажем от стереотипа, че тези излишни килограми са смъртоносни – това просто не е вярно, коментира Уейд.

Наскоро собствено изследване на причините за сериозни заболявания като диабет и затлъстяване направиха шведски учени. Според тях се оказва, че смъртоносни болести предизвикват повече злоупотребите с козметика, парфюми и средства за лична хигиена. Източник на заплахата се крие в специфичните химикали – фталати, които се съдържат в 70% от козметиката. В същото време тяхното присъствие често дори не е посочено на опаковката, тъй като съставът на козметиката е прикрит зад паравана на  търговската тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *