24/04/2024

АЕЦ „Фукушима“ отново изля радиоактивен стронций в океана

Ново изтичане на вода с радиоактивен стронций през пробойна в тръба на пречиствателното съоръжение е регистрирано днес в авариралата АЕЦ „Фукушима 1,“ съобщи телевизионната компания NHK.

Изтичането станало през дупка в тръбата на резервоара, в който се съхранява водата след предварителната обработка на цезия. Един час след откриването течът е бил спрян. Дружеството на Tepco все още се затруднява да каже, колко радиоактивна вода се е изляла в океана.

В края на март операторът на централата – компанията Tepco, също съобщи за изтичане на 120 тона радиоактивна вода заради пробив на същата тази тръба, при което в океана са били излети около 80 литра вода, съдържаща радиоактивен стронций. Преди това е имало изтичане през декември миналата година. Тогава част от радиоактивна вода също е попаднала в морето.

Аварията в ядрената електроцентрала „Фукушима-1“ след земетресението от 9-та степен по Рихтер и последвалото го цунами на 11 март миналата година доведоха до изтичане на радиация в атмосферата и морската вода. Населените места в рамките на 20 мили от станцията са евакуирани, а зоната е обявена за затворена.

Радиоактивен цезий започна да се открива във водата за пиене и в храната. В рамките на две години правителството планира да обеззарази областите, където облъчването не надвишава 50 милисиверта годишно. За селищата, където радиацията е над тази граница, правителството използва понятието „зона, в която е затруднено връщането на жителите”. Конкретни планове за бъдещето на тези зони все още не са разработени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *