19/04/2024

90 хиляди японци психясаха от радиофобия

Близо 90 000 жители на японската префектура Фукушима, където стана тежката авария в едноименната атомната електроцентрала след земетресението от 9 по Рихтер на 11 март 2011 г., спешно се нуждаят от психологическа помощ. Това представлява около 5% от общия брой на населението на префектурата. Тези данни бяха оповестени от местните власти.

Проучването показа, че че над 88,6 хиляди жители на фукушима в една или друга степен страдат от психично разстройство и се нуждаят от професионално лечение. Почти 4 500 от тях са ученици от всички възрасти.

С някои от жителите на Фукушима, които се нуждаят от подкрепата на психолози, експертите се свързват по телефона, а в особено тежките случаи пътуват до мястото им на пребиваване.

Аварията в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ стана през март миналата година заради бедствието. Мощното земетресение предизвика цунами. В резултат на природното бедствие загинаха над  16 хиляди души, а поради радиоактивно замърсяване бяха принудени да напуснат домовете си стотици хиляди. Много от жителите на Фукушима и съседните региони все още страдат от силна радиофобия, от безсъние, депресия и пристъпи на паника.

А неотдавна в Япония отново  бе разтърсена от серия подземни трусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *