18/04/2024

Законен грабеж: Държавата изземва 60 % от доходите ни!

До 60 процента от доходите ни изземва държавата. Тази сметка направи икономистът Георги Ангелов. Само облагането на брутната заплата с данъци и осигуровки е 39,71 на сто, показва справка на финансовото министерство. Като се вземе предвид влиянието на имуществените налози, както и на косвените – акцизи и ДДС, с които се облага потреблението, процентът скача до 60.

Толкова отнема държавата обаче от съвестните данъкоплатци, които си плащат всичко. Трябва да се има предвид, че за сивия и черния сектор облагането е нула, каза още Ангелов( на снимката), цитиран от вестник „Преса“.

Кризата, която статистически вече си отиде от България, заплашва плоския данък. От редиците на БСП се чуват гласове, че песента на този налог е изпята. Според тях е време богатите да поемат солидарно отговорност и да плащат по-високи данъци, за да се напълни пробитата държавна хазна. Те обаче срещат яростен отпор на експерти и икономисти.

Единната данъчна ставка от 10 на сто за корпоративен и подоходен данък докара повече приходи на хазната. Те останаха стабилни дори и през 2009 г., когато кризата у нас беше най-осезаема. Постъпленията от всички налози се сринаха с изключение на тези от плоския данък. Според изследване на Института за пазарна икономика ръстът на прихода от този налог тогава е бил 3%.

http://dnes.dir.bg/news/dohodi-georgi-angelov-danatzite-10658618

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *