24/04/2024

Млад мъж осинови две осиротели сови (видео)

Работникът Джими Робинсън от сафари парка Longleat Safari Park  край Уилтшир, Великобритания, приюти в дома си две осиротели совички. Шестседмичните мъничета от вида Пещерна сова (Athene cunicularia) още са толкова малки, че с лекота се пъхат в неголеми чаени чаши.

Нуждаят се от 24-часови специални грижи. Джими търпеливо се занимава с пернатите деца, които е кръстил Линфорд и Кристи.

Бухалчетата постоянно се опитват да се заврат в най-потайните кътчета в жилището на Джими и на него му се налага да ги търси из полиците с книги или на кухненската маса, скрити в чаши или пък в коша за прането.
„Те са свикнали с мен и очевидно ме смятат за своя майка, споделя пред пресата Джими Робинсън. Аз ходя насам-натам из къщи, а те здраво се крепят върху раменете ми. Растат достатъчно бързо и вече се пробват да летят”, разказва грижовният млад мъж.

Малките бухалчета се излюпили на белия свят през февруари в парка, където работи Джими. Какво е станало с майка им не е известно, възможно е да е загинала или просто да е изоставила децата си.
За да растат бухалчетата здрави и силни Джими ги храни с възможно най-естествената за тях храна – малки мишки и парченца пилешко.

Заешките сови, както е другото им название, не стават много големи птици. Възрастните достигат до 23 см. дължина и имат половин метър размах на крилата. Обитават естествено Северна и Южна Америка. Гнездят и си почиват в хралупи. За разлика от повечето сови са активни и през деня, като се опитват да избягват обедните горещини.  Ловуват обаче преобладаващо в тъмната част на денонощието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *