19/04/2024

Хиляди англичани преживяха апокалипсис заради огнено кълбо в небето

В края на миналата седмица жителите на Великобритания едва ли не преживяха края на света. В събота вечерта полицията получи огромен брой обаждания от жителите на Англия и Шотландия, които са съобщили  за преминаващо огнено кълбо с опашка и необичайно оранжево сияние през тъмното небе.

Ужасените свидетели не можели логично да обяснят това явление и предположили, че стават свидетели на ужасна самолетна катастрофа.

Светлината в небето била необичайно ярка. „Аз се прибрах от работа и вече се канех да седна в колата, когато видях как бавно се разпространява в цялото небе много ярка светлина. Първо си помислих, че е някакъв фар, но веднага аз осъзнах, че това е невъзможно, защото обектът се движи твърде бързо. Тогава реших , че това е самолет, който се е запалил „, казва жителят на Argyle Адам Хепуърт.

Странното небесно явление е видяно и споделено от стотици интернет потребители в социалните мрежи и така става ясно, че е било наблюдавано в по-голямата част от Обединеното кралство. Някои възторжено коментират, че е било много хубаво. „Това беше невероятно голяма, ярка топка“. „В основата като портокал със зелена опашка“, разказват  свидетелите в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Скоро свидетелите на „апокалипсиса“ бяха успокоени от метеоролозите. Британската метеорологична служба заяви: “ На тези, които видяха нещо странно в нощното небе, можем да кажем, че по наше мнение, това е метеор.“ Полицията от своя страна обяви, че не е имало инциденти през това време.

Събитието впечатли дори астрономите. „За 30 години на наблюдения този метеор е най-доброто нещо, което съм виждал“ – призна, член на обсерваторията Kilderskoy.
„Понякога той може да се види като един много голям  обект, който навлиза в атмосферата и причинява сиянието, обяснява астрономът Дейвид Уайтхаус . Когато пред очите ни се разпада един метеор фактически ние виждаме фрагменти на една планета, която не е могла да се формира при образуването на Слънчевата система. Вероятно тези фрагменти са обикаляли около Слънцето хиляди или милиони години”.

Съдейки по яркостта, този обект е могъл лесно да достигне повърхността на Земята, но ние нямаме никаква представа, къде това би могло да се е случило“, отбеляза още астрономът.

Нека си припомним, че през миналата седмица астрономите са направиха смразяващото изявление, че следващата година ни чака сблъсък с астероида 2012 DA14. Освен, ако разбира се, той не се размине със Земята. Мащабите на подобно бедствие според учените биха били съпоставими с падането на Тунгуския метеорит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *