20/04/2024

Започна се: Холандец отгледа парче месо в лаборатория

Холандски професор показа пред научната общественост отгледано в лабораторни условия парче от мускулна тъкан с дължина около два сантиметра и ширина 1 сантиметър, дебело един милиметър. Образецът е бил показан на 19 февруари във Ванкувър на годишната среща на Американската асоциация за насърчаване на науката (AAAS ).

Презентацията направил създателят на изкуственото месо професорът от Маастихския университет Марк Пост (Mark J. Post).

Пост пръв в света отгледа в лаборатория фрагмент от мускул на прасе, което стана през 2009 г. Сега Пост успешно повторил този опит, но с биоматериал, взет от крава. Същият този учен се приближава към създаването на синтетично говеждо месо – главна съставка на хамбургера. Според думите му тестовият сандвич ще бъде готов през есента на тази година.

„През октомври се готвим да представим доказателство на концепцията си и да покажем, че от стволови клетки може да се създаде продукт, който изглежда и се усеща като месо. А също така се надяваме да притежава и вкус на месо”, коментира професорът.

Очаква се за създаването на хамбургер в обичайния му размер да са необходими около 3000 нишки мускулна тъкан с дължина 3 сантиметра, ширина 1,5 см и дебелина 0,5 мм. Производството на всяка нишка ще отнеме шест седмици.

Първият пробен хамбургер ще струва около 270 хиляди евро – работата по него се финансира от спонсори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *