29/03/2024

Защо Хилари Клинтън поизтупа самара България?

Не мисля, че съм изчел, изслушал или изгледал всичко, което медиите казаха за посещението у нас на външния министър (добре де, държавния секретар) на най-мощната в икономическо отношение държава. Така че ако се повтарям с някого от анализаторите – тъй да е, значи поне двама души си мислим за едно и също.

И така: според мястото на България в американските икономически и стратегически интереси ни бе отделено и пропорционално време за престой – няколко часа. Така и трябва да бъде. Впрочем, ако посещението беше въпрос само от политическа куртоазия, със сигурност Хилари Клинтън би изпратила тук съпруга си – пак щеше да е събитие, пак щеше да се говори. Дойде обаче тя.

Дойде външният министър на страната, която произвежда една четвърт от световния брутен вътрешен продукт и отпуска над 22 на сто от всички кредити в света. Затова си мисля, че госпожа Клинтън ще да е имала твърде важна причина, за да ни открие на географската карта. И почти се досещам защо – България е самарът, който трябваше да се поизтупа, за да се припомни на  младите магарета кой държи и морковът и тоягата.

С какво са съгрешили магаретата? Ами не се досещат, че когато става дума за енергийни интереси, прегрешенията винаги са тежки. От икономическа гледна точка – голяма работа, че сме казали на Шеврон: тц, няма да дупчите. То и в някои щати не може да се дупчи, така че нищо ново, нали? Грешка. Същата грешка, която допуска неопитна малка маймуна, седнала на мястото на  голямата маймуна. Нали си спомняте каква беше разликата между тях двете – голямата може да сяда където си поиска.

В официалните ни изявления са посочени обясненията на “малката маймуна” – ами няма да се проучва шистовият газ, докато общественото мнение не се смени. Но спокойно,  работим по въпроса – “договорено е най-добрите специалисти да представят анализ за използваните технологии, за да се запознаят хората у нас с тях”.

Не намерих никъде какво е казала г-жа Клинтън по въпроса. Може и красноречиво да си помълчала. Не вярвам обаче мнението й да е по-различно от това, което ни каза посланик Уолрик: “Миналата седмица България взе решение по въпроса за шистовия газ, което може да има дълбоко негативни последствия за бъдещето на нейните енергийни доставки, инвестиционен климат и икономика.”

Ако не е случайност, възхитително е, че Америка толкова бързо реагира. Разбира се, че завиждам на американците, които така здраво пазят своите интереси зад граница. Много искам и България да защитава така своите бизнес интереси или по-точно интересите на своя бизнес. Не зад граница. Там няма как да ги защити, ресурсът ни е малък. Да ги защитава тук на място. Разбира се, че не става дума за протекционизъм. А за бърза правителствена, общинска и всякаква административна реакция на българските бизнес интереси.

Нищо повече и нищо по-малко.

Автор: Михаил Ванчев

One thought on “Защо Хилари Клинтън поизтупа самара България?

  1. Ех Ти Мишка, Мишка, Октомвриец млад. Дай да пълним гушката на Газпром, дето ни продава газ на цена 50 % по-висока от тази за останалия свят и да поплачем за неродения Петко. А?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *