29/03/2024

Студ и сняг затвориха в капан 140 хиляди човека на Балканите

Студът и снегът откъснаха от света 140 000 души на Балканите, сред които 50 000 в Сърбия и 30 000 в Румъния. Половинметровата снежна покривка, незапомнена за последния половин век, практически замрази черногорската столица Подгорица. Само в събота студът взе 4 жертви в Сърбия.

Обилен сняг падна и над Италия. Столицата Рим е покрита със сняг, планински села са откъснати от света, нарушено е движението по пътищата и железниците, затворени са летища и пристанища, обобщава БНР.

Новият силен снеговалеж, най-интензивният над Рим от 80-те години, наложи затваряне на забележителности като Колизеума. В планинските райони спасителни екипи се опитват да стигнат до села, откъснати от света. В няколко района бяха евакуирани сгради, застрашени от срутване под тежкия сняг.

Температурата в Москва и региона тази сутрин е минус 30 градуса. Ще има и снеговалеж, както и северен и североизточен вятър със скорост от 5 метра в секунда. Възможно е студът да счупи температурния рекорд отпреди 80 години. През 1930 година в руската столица са измерени 30,2 градуса под нулата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *