29/03/2024

Проведоха успешни експерименти по четене на мисли

Пряко включване към мислите на човека – невробиолозите все повече се приближават до реализацията на това откритие. А злодеите на планетата още отсега виждат в него оръжие, което може да им осигури абсолютна власт.

Тези опити не са цитат от научно-фантастичен роман. Мислите се зараждат в точно определен участък на мозъка, която е свързана със слуховата система. Тя е отговорна за това, че сме способни от потоците звуци да извличаме някакъв смисъл, да различаваме думите и да разбираме тяхното значение. Точно тази част изследват учени от университета Бъркли – САЩ.

В експеримента участвали 15 души. На всеки от тях в черепа били поставени по 256 електрода. И започнали да улавят електрическите сигнали от мозъка, които той излъчва, когато мисли. На всяка дума съответства уникален комплект от мозъчни импулси. Участниците в опита прослушвали аудиозаписи на различни думи, а приборите фиксирали възникващите в мозъците им сигнали. Да се обаче разгадае хаотичният поток от електроимпулси, възникнали в темпоралния лоб на мозъка при прослушването на записите, се оказало доста трудна работа.

„Ние наблюдавахме в кои участъци от мозъчната кора нараства активността в момента, когато човек чува звуците с определена честота. И по съчетаването на тези участъци се опитваме да възстановим оригиналния звук”, обяснява професорът по психология и неврология Робърт Найт.

Изследователите открили ключовите честоти, които отличават всеки звук от речта сред останалите. След това с помощта на компютърни модели реконструирали думите, „зучащи в главата” на участниците в опитите. Учените сравняват това с ситуация при която един пианист свири на роял, а друг пианист го гледа през звуконепроницаема преграда и „слуша” музиката по движението на пръстите му.

След това на доброволците им било дадено да изберат от редица думи една дума и да помислят за нея. Оказва се, че този компютърен модел позволява да се познае коя именно дума е избрал доброволецът. Нещо повече – могли дори да ги пресъздадат, преобразувайки фиксираните мозъчни импулси обратно в звукови вълни. И мислите звучали гласно, преминавайки през гласов апарат. Истината е, че засега, за да се разбере коя дума чува човек или произнася мислено, се налага да се използва неголям „речник”.

„Думата, произнесена в мозъка трудно, но може да се разбере, уверява д-р Пасли. Такъв метод на „прослушване” на вътрешните монолози на човека работи”, обяснява той.

Разбира се, тези изследвания се провеждат не заради циркови забавления. „Четенето на мисли” ще даде възможност  да се възстанови речта на парализирани болни. Достатъчно е само да си помислят какво искат да кажат на глас и тяхната молба ще бъде изпълнена.

Участващите в експеримента признават, че тепърва предстои огромна работа по усъвършенстването на техниката за разпознаване на звуците, а също и въвеждането на електроди в мозъка трябва да бъде заменено с нещо по-безболезнено. Поради тези причини приборът, четящ мислите ни, няма да се появи скоро.

One thought on “Проведоха успешни експерименти по четене на мисли

  1. Аз мисля, че това с глупости, защото при всеки човек невроните са различни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *