29/03/2024

Корупцията в България – манталитет, липса на закони и администрация

„България загуби доста време, депутати саботираха съдебната реформа, българският манталитет е част от проблема с корупцията, а до отстраняването на слабостите ще минат още години“, твърди германски експерт.

Николай Цеков разговаря със специалния съветник на Баварското правосъдно министерство д-р Хелмут Палдер ( на снимката).

От 10 години насам Хелмут Палдер ръководи програми на правителството на Бавария за подпомагане на правосъдието и прокуратурата в България. А отскоро движи и финансирания от фондация „Конрад Аденауер” проект „Дунавска стратегия за противодействие на корупцията в Югоизточна Европа”, в който на България е отредена централна роля.

За дефицита на държавност

„Познавам отдавна проявленията на корупцията в България. Отчасти тя се дължи на манталитета, отчасти на пропуски в законите и правораздаването, но така също и на липсата на нормално работеща администрация. Докато в противодействието на уличната и организираната престъпност има известни резултати, корупцията продължава да е слабото звено в работата на правоохранителните и правоприлагащите български институции”, казва д-р Палдер.

В качеството си на дългогодишен консултант и ръководител на помощни програми на Баварското правосъдно министерство за България, германският експерт има преки впечатления от най-характерното за страната проявление на подкупността – висшата политическа корупция.

За депутатите на мафията

„През 2005 година написах моя отчет за работата на група баварски магистрати с  близо 100 препоръки за подобряване работата на българското правосъдие. Те обаче така и не видяха бял свят. Сред препоръките имаше и такива, полицията да бъде надзиравана от съда, както и да бъдат разширени правомощията на прокуратурата. Необходимо бе и по-тясно сътрудничество между полицията и прокуратурата, за да се подобри резултатността в хода на съдебното производство.

Предложенията за създаване на специализирани прокурорски органи и на институцията „защитен свидетел” под закрилата на специалните служби се осъществяват едва сега, а трябваше да се случат още през периода 2004-2005 година. Още през 2000-та настоявахме за подобряване на методите на разследване. Всичко това постепенно става факт, но прогресът е много бавен”, не скрива огорчението си д-р Палдер.

Неговото обяснение за този саботаж: „Мога да си представя, че някои от депутатите бяха въвлечени в криминални дейности. Ето защо те не бяха заинтересовани от укрепването на обвинението и от разширяването на обсега на работата му”, твърди германският експерт.

За критиките към България

„Оценките на Еврокомисията за България от февруари са верни. По-важно е, какво ще пише в следващия доклад, който очакваме през юли. Дотогава страната трябва да направи максимално възможното за преодоляване на слабостите в областта „Правосъдие и вътрешен ред“. По мое мнение, обаче, за това ще са необходими поне пет години на реформи и практическа работа!

Нужни са чуждестранни експерти и аз пак ще предложа на Брюксел услугите на моите колеги от Бавария за програмите в помощ на българското правосъдие. При това не за седмица или две, а за постоянна работа на място”, категоричен е специалният съветник в правосъдното министерство в Мюнхен д-р Хелмут Палдер.

Автор: Н. Цеков; Редактор: Е. Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *