18/04/2024

Интерпол удари Anonymous – арестува 25 души

Полицията в четири държави е задържала 25-ма предполагаеми участници в хакерската група Anonymous., съобщи Би Би Си. И тук не минава без българска следа – затворени са два сървъра – в България и Чехия, използвани от групата за кибератаки.

Анонимните се прочуха с успешните си пробиви  на официални сайтове на властите в САЩ и други страни, сред които и сайтът на ЦРУ. Те започнаха да източват и милиони долари от сметките на богати държавни чиновници, които раздадоха на бедните. Направиха поредица от удари при борбата за блокирането на споразумението АСТА, което уж беше за борба срещу фалшификациите. С поведението си напоследък те си спечелиха все повече симпатизанти, които започнаха да ги възприемат като борци за справедливост , атакуващи най-вече силовите структури на правителствата.

Ясно беше, че срещу Анонимните е изправена цяла армия от противници и арестите рано или късно щяха да се случат. Но мотивите им за атаките вече имат много привърженици и със сигурност мястото на арестуваните скоро зе бъде запълнено от нови хакери.

Според съобщение на Интерпол, арестите са извършени в Аржентина, Чили, Колумбия и Испания. Иззети са компютри и мобилни телефони. Конфискуваните вещи са около 250.

Операцията е осъществена след кибератаки срещу сайтовете на колумбийското министерство на отбраната и президентската администрация на страната, на чилийската национална библиотека и компанията Endsea.

Според съобщение на испанските власти в Мадрид и Малага са арестувани четирима души, като двама от тях остават под стража. Другите двама, единият от които е тийнейджър, са пуснати под гаранция.

Предполага се, че единият от задържаните е ръководел операциите на Anonymous в Испания и Латинска Америка.

Anonymous е международна хакерска мрежа, покриваща много страни.

http://news.ibox.bg/news/id_376358409

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *