16/04/2024

Човекът е идиот и май спасение за него не дебне от никъде

Човекът вече почти научно доказано е кръгъл, самонадеян, лекомислен идиот. Потвърждения за това – под път и над път. Последното зловещо доказателство на тази тъжна констатация са наводненията и погубените на вятъра човешки животи.

Защо? Защото не е било ясно кой отговаря за един смешно малък язовир – „Иваново”. Защо? Защото когато става дума някой да печели от него – от таксите за напояване или от рибите, ще се изтрепят да доказват кой е собственикът. Когато обаче става дума някой да се охарчи за безопасността и поддръжката – извършителят е неизвестен. Най-обидното е, че за проблемите на стената на този язовир се е знаело от 10 години. Цели ДЕСЕТ ГОДИНИ НИКОЙ НЕ СИ МРЪДВА ПРЪСТА!!!

Толкова хора платиха с живота си, за да осъзнаем най-сетне, че има нещо сбъркано в стопанисването на водните стихии в България. Който се съмнява, че става дума за стихии – нека види новините от Хасковско.

Но това не е всичко. Има ли някой сънародник, който  да е убеден, че се прави всичко каквото трябва за безопасността на големите водоеми? В България от поддръжката на повечето от опасните водоеми и съоръжения въобще се правят най-лесно икономии. Хайде да си спомним черната статистика на БДЖ – там локомотиви и вагони се поддържат на едната честна дума. И на принципа: е, точно на нас ли ще се случи лошото?… Да, ама се случва – все по-често и по-често, а поддръжката продължава да се крепи на едната честна дума…

Българинът така е устроен: в замъглената му глава лошото се случва само на другите, България – Господ  я пази. Сигурни ли сме как се поддържат стените на огромните язовири? Един язовир „Въча” например, за който при строежа му соцвеличията се думкаха в гърдите, че такава висока и уникална стена няма едва ли не никъде по света, при подобен инцидент като този с язовир „Иваново” , би погубил почти цяла Тракия заедно с хората. Строен е отдавна, всичко старее, в това число дори и най-качествените язовирните стени… И кой може да каже със спокойно сърце не кога са инспектирани язовирните стени – документите със сигурност ще са изрядни, но документ от наводнение не пази. А как са инспектирани и какво е видяно и какво е предписано, и какво е изпълнено от предписанията. Ама не по документи. А наистина.

И кой може да каже, че българските водоеми – и големи, и малки, ще понесат едно шоково снеготопене, каквото трябва да се предвиди – денят вече стана дълъг. Сега зимата може и да е тежка и да изглежда безкрайна, но тук сме опитвали неведнъж силата на южняка. А за мощно земетресение просто наистина не бива да мислим: направо сме изтрити от лицето на Земята…

Да не говорим как затапването на по-големите, но и на най-малките рекички в изкуствени езера от всякакъв калибър, погубват неуморно природата на България и света. Как изчезнаха лонгозните гори, как изчезнаха цели прелестни екосистеми, гъмжащи от живот около реките. Нека си спомним какво направиха руснаците с Аралско море: то неумолимо пресъхва и умира заради човешката мегаломания и идиотщина: за едни смешни години – от 1989 до 2000 г. то е пресъхнало и е останало наполовина, а преди това е било четвъртото по големина в света( вижте зловещата снимка на това море, направена от космоса). Причината – обръщане посоките на реките Амударя и Сърдаря с цел напояване. Е напояването е осигурено, но очевидно – не за дълго.

Сега пък всичко показва, че се задава не просто поредната алчна война срещу Ирак на САЩ и компания, в която за срамотите със сигурност и България ще участва без някой да пита народа й. Тя, според наблюдателите,  има всички шансове да прерасне в Трета световна война.

Цялата писмена хилядолетна човешка история май е само това – история на победителите от войните, история на мегаломанията на човека, който съсипва майката на всички – Земята.

Човекът се оказа фуклив, алчен мегаломан. С една дума – доброволен идиот. И поради тази причина спасение вече не дебне за него от никъде…

Автор: Елена Емануилова

2 thoughts on “Човекът е идиот и май спасение за него не дебне от никъде

  1. Погледнете този линк – за безотговорния научно-технически „гений“ при поправката на пътища в „братска“ Русия, пред която подсмърчат във възторг толкова много наши червендалести мозъци: http://www.funstruction.net/2012/01/ruski-visoki-tehnologii-v-patnoto-stroitelstvo/ И ще останете смаяни от приликата. В първия момент не съм сигурен там ли става или в България. Така, ако случайно се питате и не можете да си отговорите от къде управляващите у нас са възприели криминалното си и безотговорно поведение на завличане на парите на данъкоплатците, пък нищо да свършат по основните си задължения – поддръжка я на пътя, я на язовирни стени, да познаете до 3 пъти?!? То правилно го каза Умберто Еко за България: „Вие сте уникални. Най-бедни и най-търпеливи. Че в началото на ХХІ в. в Европа изобщо не е за хвалба ако бъде извозен боклука на столицата, или ако се построи някоя магистрала, или ако се запълнят дупките. Това си е задължение на управляващите, за което те вземат пари и изобщо не би следвало да се хвалят за това, като за, видите ли огромно постижение. Я, народите на запад вече се готвят за екскурзии в Космоса. А вие се радвате, че са запълнени 2 дупки на улицата, а една мутра се прави на герой, че си бил свършил работата – да работи за строеж на метро, да съдейства на зала Арена-Армеец или великото постижение – строеж на магистрала!“ Ура, другари, бурни овации и ръкопляскания!

  2. Така е,защото винаги има пари за какво ли не друго,но не и за важните неща,за да не плащаме с живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *