29/03/2024

Спасиха новородено без капка кръв в телцето

Лекарите от графство Кент –Великобритания, успяха да спасят бебе, което се появи на бял свят без нито една капка кръв в телцето си. Оливър Морган за малко да стане жертва на редкия синдром Vasa Previa, при който в матката на майката се образува допълнителен кръвоносен съд.

Когато 36-годишната Кети Морган била в 37-та седмица от бременността излишният кръвоносен съд в нея се спукал. Жената била докарана в болницата с изтичаща кръв.

Лекарите предприели спешно Цезарово сечение. Когато извадили детето от утробата на майката, те открили, че цялата кръв, която била в бебето, буквално е изтекла. Оливър приличал на мъртвороден  – бил абсолютно бял и сърцето му не биело, с ужас си спомня Кети. Докторите буквално го върнали от другия свят, но минали цели 25 минути преди сърчицето му да издаде първия удар.

Специалистите спасили детето благодарение на поетапно преливане на кръв. Първата порция Оливър получил веднага след прерязването на пъпната връв. Момчето било подложено на интензивна терапия в продължение на 11 дни. Педиатрите понижили температурата на тялото му, за да може кръвта по-бързо да достига мозъка и сърцето, които могат да пострадат при продължителен кислороден глад.
„Аз никога няма да мога докрай да се отблагодаря на лекарите за това чудо, което те извършиха. Благодарение на тях моят син остана жив, спомня си госпожа Морган, цитирана от lifenews.ru.

Сега Оливър е вече на 15 месеца. По думите на родителите му той е абсолютно здраво и весело дете( на снимката). Шокът, преживян от тях при раждането на детето, не бил единственият необикновен момент в личната история на Оливър. Ултразвукът, направен по време на бременността на Кети  Морган показвал, че британската двойка ще си има момиченце.

За раждането на детето ми подариха огромно количество неща в розов цвят и играчки за момиченце. За радост – съхранила съм всички касови бележки, разказва майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *