23/04/2024

Осъдиха цар Киро на 3,5 години затвор

Първа присъда за ромския бос Кирил Рашков след събитията в Катуница от септември. Той ще лежи в затвора три години и шест месеца.

12 свидетели бяха разпитани днес по делото за закана за убийство. Заплахите са отправени в деня, когато беше прегазен 19-годишният Ангел Петров.

Според Веселин Христов и Иванка Петрова, Рашков отправял закани за убийство пред дома им, като на няколко пъти посягал към нож на кръста си. Двамата заявиха, че продължават да се страхуват за живота си, въпреки че Кирил Рашков е в затвора. Те поискаха по 10 000 лева за претърпени неимуществени вреди.

Преди старта на делото
Кирил Рашков предложи Веселин да бъде попитан колко пъти ги е нападал. А съпругата му Костадинка обясни: „Не е агресивен мъжът ми. Аз много добре си го знам. Никога не е носил нож. Аз знам като види нож, как бяга като луд”.

Според адвокатите задържането на Кирил Рашков заради заканата за убийство е прецедент в българското правосъдие.

„Каква е вината му ще докаже съдът, но в случая, за да докаже, има едно единствено условие – да се преодолее убеждението, а то витае в публичното пространство”, заяви адвокат Хари Харампиев.

По делото бяха приложени и записите от двете видеокамери, които се намират пред дома на Веселин Христов. Те са без звук, но на тях се вижда как мъж в черен джип ръкомаха гневно на Веселин.

Показания пред съда даде и полицейският инспектор от Катуница Иван Бойчев. При проверка след размириците в селото бяха открити пропуски в работата му и той бе  отстранен.

„Всичко, което съм направил, е писмено изяснено, докладвал съм”, категоричен беше полицейски инспектор Иван Бойчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *