29/03/2024

На Балканите и простотията е величава

На Балканите всичко е величаво в провинциалната си патология !
В Скопие се хвърлят 300 млн евро, за да се докаже, че съвременна Македония не е нищо друго освен антична Македония, библейска земя и начало на цивилизацията. В центъра на бароковия си градеж, величаво издигнаха и паметник на АлександърІІІ Македонски.

За подсилване на историческата екстравагантност, ще си построят и пирамида, както и паметник на Клеопатра, зер Александър Македонски е оставил семето си и в античен Египет. След като античните македонци са в Скопие, не може античните египтяни да са някъде другаде. Някак си съвсем естествено те изникнаха из вековете, та си спретнаха и дружество. А есенцията на тази историческа братска шизофрения беше, че след 3 хилядолетия си намериха и цар, и царица, нищо че от далечен Пакистан…

Родният пловдивски патриотизъм не остава по-назад. Издигнахме в центъра на Пловдив паметник на Филип І Македонски. Махнахме го, но днес шепа агресивни пловдивски интелектуалци поискаха да го върнат на мястото му.

Придвидливи брей! Ще натрият носа на античните македонци, зер след като бащата Филип е от Пловдив, няма как настоящите потомци на Александър Македонски в Скопие да не са от Пловдив?! А утре, Александър І Секулов, напук на академик Блаже Ристевски, ще се изпърчи като потомък на македонските владетели! И ще стане обединител на Република България и Бивша Югославска Република Македония, а Бойко Борисов, Лукас Пападимос, Красимир Каракачанов и тем подобни, да вървят на на бунището на историята. За това Сашо Сукалов се излежаваше в палатка през есента в Атина. Е, не посмя да полежи на площад „Тахрир” в днешен Кайро, Египет, щото там чужденците не ги делят по полов признак…Ама за какво ще ни е Клеопатра, когато си имаме „малката светица”.

На фона на грандиозните градежи в Скопие, пловдивският данъкоплатец трябва да се кръсти, че ще плати, има няма само 300 000 лв. Седмият хълм струва скромните 80 хилядарки, фондацийката за 100 хилки, а и 100-120 хилядарки за Академия за култура с преподавателя по антична литература Младен Влашки, къде все пак без спец по античността, пари ли са?..

И тъй, след като в Скопие се пръкнаха антични египтяни, нашите интелектуалци в галерия „Тракарт” си спретнаха дружество, някои казват под сурдинка, че било на античните траки.

И след като са антични траки, къде без божество? Някак си съвсем естествено се налага като главен бог, Божана Апостолова. А лудият калугер Николай, вместо да облепи купола на митрополитския храм „Света Марина с лика на идола Божана, я налепил с гръцки религиозни тапети. Кощунство! Пък регистрациония номер на владишкото Ауди 8-ца, вместо с годините на встъпване на митрополитска длъжност на Николай РВ 37 37, немедлено следва да бъде сменен с годините на Божана РВ 73 73…

Ех, скъпи ми читатели, на Балканите всичко е грандиозно в провинциалната си патология.

Дори и безразличието ни…

http://www.plovdiv-online.com/component/k2/item/34347-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *