25/04/2024

И все пак: Ще загине ли и от какво светът през 2012 г.?

Очакванията, че съществуващият свят върви към края си, са заложени в културите на всички народи на планетата. Друг е въпросът че при някои това означава гибел на цялата Вселена, както е при европейците. Индусите считат, че светът се развива циклично. След края на стария свят според тях задължително идва ново начало, така че с апокалипсис там няма кого да изплашиш.

В днешно време преживяванията на тази тема са изгубили своето сакрално значение, за да преминат в сферата на развлеченията. В крайна сметка, когато едва ли не всяка година предсказват гибел на човечеството, усещането на тревога и страх неизбежно се притъпява. Вестите за надигащия се катаклизъм станаха популярно плашило. Освен това мнозина търсят „хляб и зрелища”.

Поради всичко това популярни стават даже напълно ирационални теории. Като цяло те могат да се разделят на три категории: религиозни, научни и окултни. Към първите бихме могли да отнесем предсказанията на маите. Разшифрованите надписи от храма Тортугеро говорят, че на 21 декември 2012 г. от небесата ще дойде бог Болон Йотке и с това ще завърши поредния цикъл на развитие. Християнството на този етап не коментира. Последователите на тази религия чакаха Страшния съд през 1666, 1999 година, но нито в една от тях антихристът не се появи колкото и в датите да „светеше” числото на звяра.

Учените се изказват по-точно и оперират с много по-дълги срокове. В повечето случаи точни дати не се съобщават. Например за катастрофичните последици от глобалното затопляне, предизвикващо урагани и порои се говори много, но като бъдеща перспектива.

За сметка на това околонаучните пророчества не пестят подробности. Често това са умозрителни заключения на ясновидци, произтичащи от някаква фактическа и убедителна база. Например през 2000 г. мнозина сериозно се изплашиха от компютърния колапс. Предполагаше се, че машините няма да разпознаят настъпването на новото хилядолетие и ще излязат от строя. А това би блокирало електроснабдяването, финансите и дори – ядрения контрол.

Изтичащата 2011 г. се оказа наситена с всевъзможни пророчества. На човечеството бяха предсказани много беди, дори и най-невъзможните. Не прави изключение и 2012 г.

Глобалното затопляне

В близките няколко години заради изменението на климата човечеството го очакват катастрофални наводнения и засушавания. Заради топенето на ледниците ще се повиши нивото на световния океан и част от сушата рискува да отиде под водата. Хладните региони на планетата ще бъдат тероризирани от мощни урагани, а горещите страни ще се превърнат в безлюдни пустини. Ще започне масова миграция както на хората, така и на животните. Това преселение заплашва хората със социални бунтове. А смяната на местообитанията за много животни фактически ще бъде равнозначна на смърт. Ще пострадат и растенията тъй като не всички от тях ще могат да виреят на новите места. Заради гибелта на тези основни източници на храна ще настъпи глад при човеците, който може да достигне глобални мащаби.

Събудилите се вулкани

Към настоящия момент на нашата планета съществуват минимум три ужасни гиганта, чиято активност може да доведе до катастрофа целият свят. Под известните на целия свят гейзери в парка Йелоустоун се намира истинска бомба с часовников механизъм. В Южна Америка се събуди Утурунку, а под ледниците на Исландия е скрит Катла. Изригването на всеки от тези вулкани ще бъде равносилно на взрива на хиляда атомни бомби – ще се разтопяват по 500 литра вода в секунда. Пепелта и серните  газове при изригването могат да достигнат стратосферата и да покрият земното кълбо като с покривало. Тогава лъчите на слънцето ще престанат да проникват през атмосферата, което ще доведе до понижаване на температурите. Газовете се преобразуват в сярна киселина, която ще се изсипе на Земята заедно с валежите. Подобен ефект би могла да предизвика евентуална ядрена зима.

Компютърна заплаха

В един момент машините могат да поробят или унищожат хората доколкото научавайки се да създава себеподобни и да поддържа собственото си съществуване бездушната „тенекия” повече няма де има нужда от своите създатели.

Има и не толкова жесток вариант на развитие, но той е още по-тъжен. Компютърът ще подчини човека без да прибягва към насилие – хората сами и с удоволствие ще се оставят да бъдат поробени. С развитието на технологиите те постепенно ще преминават във Всемирната мрежа, където ще бъдат заменени с цифрови копия, а смъртните тела
ще отмрат. Земята ще бъде населена с профили подобни на тези, които сега ни представят в социалните мрежи.

Зомби апокалипсис

В снлучай на изтичане или неумело боравене с биологично оръжие Земята може да се пренасели с тълпи от зомби. Разбира се, мъртвите няма да възкръснат от гробовете, но хората ще се превърнат в подобни на тях същества, склонни към канибализъм. Тогава шансовете за оцеляване ще са по-големи при тези, които са гледали филми на ужасите и знаят всички правила при случай на зомби апокалипсис.

Да си умреш от смях

Не всички пророчества обещават ужаси. Има и весел начин да се умре. По време на топенето на ледниците ще се освобождават химически елементи, които ще се съединят
в азотен оксид, известен като веселият газ. Той ще се отдели в огромни количества и бързо ще се разпространи по Земята. Хората направо ще си умират от смях, при това в дадения случай – буквално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *