28/03/2024

Хиляди протестираха в Москва срещу Владимир Путин

Нови масови протести обхванаха Русия. Само в Москва демонстрантите са 120 000, съобщи Владимир Рижков, лидер на един от организаторите – партия ПАРНАС. Според властите обаче протестиращите са едва 28 000.
„През металотърсачите са преминали толкова досега“, съобщи пред  агенция ИТАР-ТАСС представителят на вътрешното министерство Валерий Грибакин, предаде БТА. „Обстановката е спокойна. Няма задържани“, добави той.

По-късно от руското МВР съобщиха, че митингът в Москва е приключил мирно и няма нито един задържан.

Според ДПА участието в протестите е рекордно, а според Франс прес – демонстрацията е „чудовищна“.

Правителствените критици настояват, че партията на Путин „Единна Русия“, която спечели изборите на 4 декември, е прибягнала до масово подправяне на изборните протоколи, за да спечели мнозинство. Официално разследване установи, че е имало само незначителни нарушения и че като цяло изборните резултати били честни.

Протестната акция по бул. „Акад. Сахаров“ се отразява от около 700 журналисти.  Повечето от хората държат в ръце бели и оранжеви балони, каквито според ИТАР-ТАСС не е имало на предишната демонстрация, а на дрехите си отново са закачили бели ленти (за които предния път премиерът Владимир Путин каза, че му приличали на презервативи). В отговор на обидната му реторика един от участниците в днешния протест в Москва носи снимка на Путин, чиято глава е забрадена с презерватив.

Над сцена протестиращите окачиха плакати с надписи: „Русия ще бъде свободна“ и „Тези избори бяха фарс“. Сред днешните оратори ще бъдат блогърът Алексей Навални, писателят Борис Акунин, ръководителите на опозицията Борис Немцов, Гари Каспаров, Иля Яшин, телевизионната водеща Ксения Собчак. Намерение за участие в демонстрацията заявиха лидерът на партията „Яблоко“ Григорий Явлински, а също и бащата на перестройката Михаил Горбачов.

Бившият министър на финансите Алексей Кудрин пък призова участниците в митинга в руската столица да настояват за провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде РИА Новости, на която се позова „Фокус“. Той апелира и за подвеждането под наказателна отговорност на виновните за нарушенията по време на парламентарните избори. Според него председателят на ЦИК Владимир Чуров трябва да подаде оставка. „На това място трябва да бъде човек, който му се има доверие”, каза Кудрин, цитиран от Интерфакс.
Той предупреди, че Русия рискува нова революция, ако няма диалог между протестиращите и Кремъл.

Хиляди руснаци се събраха и в други градове на Русия, за да протестират, предаде ДПА. Митинги с участието на неколкостотин привърженици на опозицията се състояха при температури под минус 30 градуса във Владивосток и Хабаровск в Далечния изток, както и в централните сибирски градове Баранаул, Томск, Чита, Иркутск и Новосибирск. Протестите минаха сравнително мирно. Полицията задържа само няколко души в Баранаул.

Агенция ИТАР-ТАСС обаче съобщи, че около 2000 работници в Свердловска област са излезли на митинг в подкрепа на Владимир Путин. Те скандирали „Каспаров, заминавай за Америка“ и „Няма да дадем страната на Немцовци и Касяновци“. В Среден Урал в подкрепа на премиера е бил създаден работнически комитет, който ще координира гражданските акции на работниците от областта в подкрепа на политиката на правителството.

Протестите, които започнаха веднага след изборите, разклатиха властта на Путин, който се кани да се върне в Кремъл като президент след вота през март, напомня Асошиейтед прес.
Путин обвини САЩ, че подклаждали протестите с цел да отслабят Русия.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *