29/03/2024

Хакерите от Анонимъс разбиха сървъра на „Сенчестото ЦРУ“

Хакери от Анонимъс отпразнуваха по свой начин Рождество Христово: те пробиха сайта на компанията Stratfor, която се занимава със събиране и анализи на информация за събитията в света. Клиенти на тази компания са армията на Америка, както и инвестиционната банка Goldman Sachs. Не случайно Stratfor я наричат още „Сенчестото ЦРУ”.

За успешния взлом на сървъра на Stratfor хакерите сами се похвалиха в социалната мрежа Туитър. Според признанието им те са успели да откраднат 200 гигабайта информация, в това число и кореспонденцията на сътрудниците на компанията с нейни клиенти и лични данни на последните като номера на банковите им карти. От Анонимъс заявиха, че за това са виновни програмистите на Stratfor, които не са се потрудили да шифроват личните данни на клиентите си.

„#LulzXmas тепърва започва. Останете с нас момчета!!! Веселбата е гарантирана, в противен случай ние ще ви върнем парите”, обещават дръзките хакери.

Към днешна дата сайтът Stratfor не работи. „В сайта се извършват технически работи”, е изписано на неговата главна страница. В интервю за  The Associated Press компанията е потвърдила, че нейният сървър е бил ударен. И добавили, че си сътрудничат с правоохранителните органи, които се опитват да намерят авторите на кибератаката.

Един от пострадалите клиенти на „Сенчестото ЦРУ” се оказал сътрудник на американското Управление за вътрешна безопасност. Всички негови лични данни били публикувани в интернет и той изгубил парите си, които били в банковата му карта. „Защо аз? Аз не съм богат?” , жалва се той пред журналисти.

Хакерската групировка Анонимъс стана широко известна в края на миналата година, когато атакува сайтовете на организациите, които създадоха огромни трудности на Уикилийкс – това е сайтът на австралиеца Джулиан Асандж, който даде гласност милиони секретни дипломатически документи на САЩ и започна преследване срещу него. По-късно Анонимъс се обединиха с друга известна група – LulzSec, която  „за забавление” се занимаваше с кибератаки на правителствените сайтове на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *