16/04/2024

Археолози попаднаха на странни находки в Стария Йерусалим

По време на разкопките на редица обекти в най-старата йевусейска част на Йерусалим, които в дълбока древност били издълбани във варовикови скали, учени археолози от Израел намериха изсечени прецизно в пода от камък три геометрични правилни V –образни фигури с дълбочина 5 сантиметра и дължина 50 сантиметра.

Известният археолог Елай Шакрон от Управлението по древните дела на Израел, осъществяващ ръководството на тези разкопки, признал в интервю пред медиите: „Техниката на изработката и формата на намерените артефакти е толкова необичайна, че ние нямаме дори приблизителна теория, която би могла да обясни тяхното предназначение  и произход”.

Вероятно за разгадаването на тайната на изсечените в каменния под фигури ще помогне предисторията на Йерусалим от времето на невусейците. Тази теория отчасти се потвърждава от друга находка, също толкова уникална, която е направена в съседните помещения. Там е била намерена  изправена вертикално каменна стела. Някога подобни стели играели ролята на олтари – престоли, в Близкия Изток или пък служели за място на поклонения пред духовете на предците.

Откритата плоча се смята за единствената, съхранила изцяло ритуалните древни обелиски за цялото време на разкопки  в Йерусалим. Археолозите предполагат, че този добре съхранен артефакт е останал от древните иудеи и техните езически вярвания. С езичеството на този народ са се борили древноеврейските пророци.
По този начин помещението със стелата и стаята в съседство, където са били намерени фигурите, изсечени в плочата, са служили на невусейците като ритуален комплекс. Той е бил разположен в непосредствена близост до източника на вода, който за обитателите на древния Иевус е бил изключително важен. По-късно в III хилядолетие на това място израснало и първото селище, станало впоследствие Йерусалим.

Но защо са били изрязани в пода тези геометрически правилни фигури? Засега не е ясно. Обикновено такива издялани в камъка вдлъбнатини били предназначени за закрепването на прегради от дърво. Например в пещерните градове на Кримския полуостров е било намерено нещо подобно. Само че един такъв правоъгълен и три V-образни бразди с какви конструкции са били свързани – да се досетим сега не е възможно.

Друга теория гласи,  че тези бразди са били своего рода матрици, в които се наливал разтопен метал. Но каква функция са изпълнявали при това трите предмета от метал с V-образна форма?

Има и още едно предположение. Самите помещения и фигури нямат никакво отношение към иевусейците. А целият този комплекс е бил изграден през X-IX век преди новата ера. Именно през този период градът активно се застроявал, а зад строителството стоял самият Давид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *