19/04/2024

Вижте програмата на авиошоуто край Пловдив на 3 и 4 септември

От 2-ри до 4-ти септември на летище Пловдив ще се проведе Осмият авиофестивал  BIAF 2011 „Небе за всички”, който ще бъде венецът в тазгодишните чествания на 100- годишнината от създаването на българската авиация. Фестивалът ще се проведе на летище Пловдив край Крумово.През първия ден – на 02-ри септември, организаторите са подготвили  Юбилейната конференция ”Минало, настояще и бъдеще на българската авиация”. Този ден ще е затворен за широката публика, когато ще се проведат и тренировъчните полети на участниците.

Вторият и третият дни – 03-ти и 04-ти септември, ще са отворени за широката публика, които ще могат да наблюдават авиошоу с богата летателна програма, както и и наземно изложение на авиационна техника.

Поканени за участие са ВВС държавите, дали своя принос в създаването и развитието на българската авиация и самолетстроене (Франция, Германия, Русия, Великобритания и Италия), на съседните ни, както и на други държави. За първи път на българско летище ще кацне супермашината „Юрофайтер Тайфун“ , която е собственост на германските ВВС. Шведите от СААБ, които вече гостуваха няколко пъти в България, ще пристигнат с два-три изтребителя „Грипен“, шведско производство, а американците от „Локхийд Мартин“ – за пореден път ще се включат в шоуто със старичките Ф-16, които се опитват да продадат на Българея.

Предвижда се от Германия да прелети реставриран “Месершмит-109” – най-добрият немски изтребител от Втората световна война. С такива машини са били въоръжени и българските ВВС през 40-те години на миналия век.

Програма

Програмата на авиошоуто и за двата дни – на 3-ти и 4-ти септември е еднаква. Същинското шоу и официалното откриване ще започнат в 11,30 ч. с ретропарад на стари самолети. Следват въздушни демонстрации на българските ВВС, както и шоу на демонстрационна група от Швейцария. Любителите на авиацията ще имат достъп до фензоната още след 9 часа, когато могат на спокойствие да разгледат летателната техника на земята.

 

One thought on “Вижте програмата на авиошоуто край Пловдив на 3 и 4 септември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *