29/03/2024

Разбунтувала се Катуница подпали имотите на цар Киро, 127 са арестувани

Протестиращи подпалиха и унищожиха къщи и автомобили на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, в Катуница. Единият от имотите е на покойния му син. Вторият от имотите е преотстъпен на другия му син, а третият е на внука му Йорго.
Безредиците ескалираха след като снощи микробус с хора на Цар Киро прегази 19-годишно момче.Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов“. Жандармерията и полицията успяха да ги разгонят, за да могат пожарникарите да потушат пламъците. Огънят е овладян. Пет противопожарни коли загасиха горящите къщи.

Обстановката в Катуница започва да се нормализира, стотиците протестиращи се разотидоха, предаде Дарик. Въпреки това продължава да е засилено присъствието на полицията и жандармерията. Btv също съобщава за успокояване на обстановката, но подчертава, че полицията не се е намесила.

По-рано към местните протестиращи се присъединиха и фенове на „Ботев“ (Пловдив) и „Локомотив“ (Пловдив), както и стотици хора от други населени места.

„Протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. В северна България подобни проблеми са ежедневие“, казаха фенове на Ботев-Пловдив, като допълниха, че ги подкрепят футболните запалянковци от цялата страна.

В Катуница е и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той заяви, че за да не ескалира допълнително напрежението, семейство Рашкови са напуснали селото: „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма“.

20 полицаи са ескортирали Цар Киро, като той и семейството му още снощи са били изведени от селото, съобщиха очевидци за Дарик.

„Полицията ще остане в Катуница колкото е необходимо, за да предотврати евентуални безредици“, каза още Калин Георгиев. По думите му демонстрациите не са най-добрият начин за разрешаване на подобни проблеми.

Стотици футболни фенове са участвали тази вечер в протестите и сблъсъците в пловдивското село Катуница. Задържани са 127 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обвиненията срещу тях са за вандализъм, хулиганство, палеж, рушене на чужда собственост. 230 спецполицаи са били на място тази вечер в Катуница по време на ексцесиите – каза старши комисар Тодор Чонов. Няма пострадали при сблъсъците и палежите.

По-късно Георгиев съобщи, че е задържан шофьорът на буса, убил 19-годишния Ангел. Мъжът е 55-годишен, криминално проявен, с инициали С. Й. Мъжът е напуснал България, след което се е върнал в страната и тогава е бил заловен, съобщи Дарик.

Убитото момче е една от двете жертви на напрежението в пловдивското село Катуница и последвалите го безредици. След саморазправа, започнала на 23 септември, бус, пълен с роми, прегази 19-годишния Ангел Петров, който загина на място. Стотици полицаи бяха вдигнати на крак през нощта. При безредиците са пострадали две момчета от селото и трима полицаи.

Сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Цар Киро, обръщаха коли и крещяха, искайки изселване на ромската фамилия. По време на бунта припадна 16-годишно момче – Павел, който почина по-късно в Университетска болница „Св. Георги“.  Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха очевидци на инцидента.

В интервю за Нова телевизия Цар Киро отрече информацията, че неговото семейство има нещо общо с убийството на 19-годишното момче. Той бе категоричен, че няма да се изсели от Катуница, за което настояват българите от селото.

Кметът на Катуница  Лиляна Петкова сподели пред Радио Пловдив, че подкрепя изселването на Рашкови, ако това ще бъде цената за преодоляване на напрежението сред хората. По думите й случващото се е плод на дълго тлеещ гняв и злощаство стечение на обстоятелствата през последното денонощие, предаде КРОСС.

dir.bgснимка на ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *