20/04/2024

„Град“ на странни същества от преди 240 млн. години откриха в Мароко

По време на разкопки на територията на Мароко е открит загадъчен подземен „град“, възрастта на постройките в който е на 240 милиона години. Изкопани били и неизвестни същества. Според специалистите „градът” не прилича на никой друг, откриван по-рано, нито пък изграден от съвременните гръбначни животни. Неговата структура е изключително сложна,  извитите му проходи никъде другаде не са срещани. Нещо подобно било открито в Южна Африка, но възрастта на разкопаните там находки са с 5 милиона години по-млади. Учените предлагат версията обаче, че тези две съоръжения са били създадени от едни и същи същества.

„Представете си силни животни, придвижващи се на четири крайника, с не много дълго тяло, къса шия и малка опашка, коментира Себастиан Фойгт, автор на изследването от Геологическия технически университет – Фрайбург, Германия. Дължината на тялото е 20-25 сантиметра. Очевидно този звяр е имал пет развити пръста с нокти, които били прекрасно приспособени за работа в мек грунт.

Дупките са открити в червени земни отлагания, които се отнасят към тектоничния басейн Арган в централно Мексико. Съоръжението включва няколко входа и изхода, тунели и камери.

Учените са уверени, че подземният свят е бил използван за убежище от хищници. Също така е възможно тайнственият град да е бил използван при лошо време. Според твърденията на изследователите през периода на триаса този регион е бил огромна полупустиня, разположена на значително разстояние от морето. Водата в реките се е появявала само по време на сезонните дъждове. През деня е било много горещо, през нощта – студено. Сушите били често явление.

Тези „дупки“ са позволявали защита от резките температурни разлики и за запазване на живота. Най-общо – очевидно е, че дупките са били използвани за убежище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *