18/04/2024

Луната куха – като празна черупка на орех? НАСА праща сонди да проверят

 

Товарят оборудването на ракетата

Очевидно американците не искат да изоставят Луната, където вече почти 40  години ( от 1972 г. насам) техен крак не е стъпвал. А причината е,  защото проучванията, направени по време на лунните експедиции, не  дадоха отговори на много вълнуващи въпроси. И досега не е известно  най-главното: откъде и кога се е появил естественият спътник на Земята,  вдъхновяващ през ясните нощи вълците, кучетата и влюбените, какво има в недрата  му.

Вижте още шокиращи тайни за Луната тук

Да хвърлят светлина върху отговорите на тези въпроси се очаква от  апаратите, наречени GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory),  разработени в Масачузетския технологичен институт.Те са два и ще бъдат  изстреляни към Луната в началото на септември 2011 г.Тандемът от  машините ще лети доста ниско – на 50 км. от повърхността и ще засича  гравитационни аномалии.

Всяка аномалия, дори и най-незначителната, ще оказва влияние върху  апаратите. В резултат разстоянието между тях ще се измени – било към  увеличение, било намаляване. Приборите ще засекат разликите с точност до  стотни от милиметъра. Това, според уверенията на учените, ще позволи да
бъде създадена подробна карта на аномалиите и накрая да се разбере каква  е вътрешността на Луната. Според разчетите тези два полета ще продължат  82 денонощия.

Според изявлението на научния ръководител на тази мисия Мария Зубер,  професор по геофизика в Масачузетския университет, резултатите от  измерванията ще позволят да се провери каква е предполагаемата причина  за образуването на Луната. Според някои нашият спътник е възникнал от  материала, изхвърлен в резултат на удара на Земята от космически обект  с размерите на Марс. Според друга хипотеза Луната се е образувала след сблъсъка между два естествени спътника на Земята, при което оцелял само единият от тях.

С помощта на апаратите GRAIL се предоставя възможност да бъдат открити  кухини на Луната, които най-вероятно съществуват. За тях се заговори  преди две години след като на фотографиите, предадени от японската сонда  Кагуя бе видяна най-малко една дупка, водеща към подземния, тоест  към подлунния свят.

Американският апарат Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), изпратен  специално в Морето на мечтите в южното полукълбо, потвърди: „черният  вход“ не е оптична измама. Неговият диаметър е 130 метра. Дълбочината –  неизвестна. Дъното не се вижда. Но изглежда, че дупката води към система  от лунни „подземия“, включващи тунели и обширни зали. Дупката на луната е разположена по странен начин върху хълм, чиито връх  сякаш е отрязан.

Темата за лунните подземия е любима на уфолозите. Те предполагат, че  именно там трябва да се търсят следи от разумна дейност на извънземни  цивилизации. Над това можем и да се присмеем. Но в тази хипотеза има  и логика. Ако хората например полетят към луната и създадат там своя база, то по-добро място за жилищни помещения от тунелите – едва ли ще намерят.  Скалите, разположени на повърхността, могат добре да пазят хората от  радиацията и температурните колебания.

Между другото изследователите от мисията GRAIL без притеснение смятат да

Загадъчната дупка на Луната

проверят не е ли Луната куха по принцип – като празна черупка на орех. Това предположение се поддържа от най-горещите глави. През 2012 г. ще стане ясно доколко то е налудничаво или реалистично. Но още към настоящия момент е известно със сигурност: масата на нашата космическа съседка във вътрешността е разпределена изключително неравномерно.

„Не е изключено с помощта на двата космически апарата на Луната да намерим нещо удивително, което ще ни принуди да преразгледаме всичките си представи за Луната. На мен това много ми се иска”, заяви оптимистично Мария Зубер.

Освен търсенето на аномалии апаратите GRAIL ще фотографират Луната, насочвайки обектива към райони, избрани от обществеността. Първите поръчки вече са постъпили при изследователите. Те са очевидни – това са местата, на които са стъпвали и работили американските лунни експедиции. И макар LRO да предаде на Земята фотографии от почти всички места на кацане на апаратите „Аполо” ( зад кадър неизвестно защо остана единствено мисията „Аполо-12”, по разбираеми причини няма и от „Аполо13”, който не успя да кацне на Луната), хората искат още снимки.

А една от причините е, че тези, които сега могат да се видят, в това число и на сайта на НАСА, не са с най-добро качество. И продължават да провокират съмнения за това, че на Луната въобще са кацали хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *