29/03/2024

Диви и обичливи! А фукливият човек се самообявява за цар на животните

Свикнали  сме да се отнасяме към животните високомерно, като към наши по-малки „братя“. Възползваме се от тяхната привързаност като често – малко им връщаме в замяна. А всъщност много от животните преживяват и и изпитват чувства, много приличащи на човешките. Има моменти, в които ни се струва, че животните обичат и страдат много повече от нас.

Приятелство

Маймуните например изнасят от полето на битките своите съплеменници дори
когато това рязко намалява шансовете за спасението и оцеляването на останалите. Слоновете до последнта минута от живота подпират от страни заболелия си събрат. Преди няколко дни около река Дунав очевидци наблюдавали как чайки спасили… врана. Враните са много лакоми за прясна рибка, но при хващането им не се отличават с голяма сръчност. Една лекомислена птица не просто профучала покрай рибите, но и влетяла под вълната, която покрила враната. И навярно е щяла да се удави, ако не били чайките.

Цялото ято, зарязвайки лова, с крясъци се хвърлило на помощ. Чайките една след друга се гмурвали под отпуснатото и натежало от водата тяло на враната докато тя не дошла на себе си и не успяла да изплува излети.

Да не говорим за историите за приятелства на животни в неволя. Кучета кърмят тигърчета, а после до края на живота си без да се страхуват от нищо живеят в техните клетки. Котки се грижат за пиленца, а в националния парк на Зимбабве над осиротели вълчета грижите поела … костенурка. Това приятелство продължило много години, животните практически не се разделяли.

Състрадание

Всички помним от учебниците експеримента на с кучета на Павлов. В реалността  връзката между храната и натискането на някакъв бутон може да се види при много животни. Западни биолози провели жесток експеримент. В началото те приучили плъхове да получават храна, натискайки определен бутон. Когато животните усвоили това упражнение към „хранещия“ бутон прибавили още една функция натискането  му не само осигурявало храна, но и предизвиквало болезнен удар върху плъх съплеменник. Долавяйки това 90 на сто от животните престанали да натискат бутона дори, когато били гладни. И само 10 на сто от останалите плъхове ( ако бяха хора в подобна ситуация, щаха да бъдат наречени садисти или мазохисти) продължавали пиршеството.

В Москва край една от магистралите дълги години живя куче. На мястото станала тежка катастрофа, при която загинали стопаните му, а кучето единствено оцеляло при удара. Кучето не приемало помощ от други хора, категорично отказвало да се качи в чужд автомобил или да отиде в друг дом. А един американски учен, работещ с шимпанзе, разказва следния случай: в ръката му случайно влязла тресцича от дивана, която той по никакъв начин не могъл да извади. Неговият питомец обаче внимателно взел дланта му, старателно наплюнчил палеца и сръчно извадил тръна.

Саможертва

Преди време в Турция стадо делфини гледала търпящ бедствие малък плавателен съд. Както си спомня по-късно един от участниците в произшествието тъй като не са професионални моряци те просто предоварили съда, правейки прекалено рязък завой и се преобърнали. Един от тях успял да се хване за кила на лодката. А вторият получил мускулни крампи на крака и започнал да потъва. Но тогава изведнъж от морето изплувал делфин, който го подплял с една от страните на тялото си. Дошли и други делфини. Така побутвайки потъващия към въздуха делфините успели да
се доберат до плитчините. А накрая един от тях раздирайки кожата си в крайбрежните камъни, успял да избута човека на брега. Спасеният и досега благодари на съдбата за това, че му изпратила такива самоотвержени
помощници.

Отмъщение

Цяла Индия беше потресена от случая, когато слон неочаквано нападнал старец и го стъпкал. Но по-късно  се оказва, че животното разпознало в мъжа своя първи преследвач, който години  наред издевателствал над него  и го заставял да непосилно да работи. А в един от руските циркове мечка откъснала крака на дошъл от друг цирк сътрудник.  Мъжът починал от загуба на кръв.  Оказало се, че този човек се устроил скривайки, че е бил уволнен от предишната си работа заради системно издевателство над животните.

Животните могат да се молят за помощ

В Коми шофьор на автобус рязко ударил спирачки, виждайки на пътя лос. Иначе
плашливото животно не помръдвало. Скачайки от кабината той с труд го отместил от шосето. Връщайки се обратно обаче шофьорът с изумление видял лоса на същото място. Тогава той помолил няколко от пътниците да отидат заедно до животното и да го преместят. И чак тогава видели малко лосче, пропаднало в огромна яма на няколко метра от пътя. Майката не могла сама да помогне на мъничето и отчаяно решила да потърси помощ от хората.

Наистина е жалко, че повечето от нас, хората, отказваме да разберем: животните са същите като нас, коментира Аргументи и факти. Дори по-добри от нас – просто не са способни на подлостта, на която е способен човекът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *