29/03/2024

Бойна американска баба – пилот на самолет, вдигна на крак ВВС на САЩ

 

Моделът самолет, с който летяла баба Роуз

Бойна американска баба на 75 години вдигна на крак ВВС на САЩ и два бойни изтребителя, които да преследват и да я накарат да кацне принудително с малкия си самолет.

Причината – бабата нарушила забраната за полети във въздушното пространство над предградие на Чикаго, в което бил на посещение Барак Обама, съобщи местният вестник Daily Herald, цитиран от Блиц. Лекият едномоторен самолет Kitfox Model 2 не отговорил на запитванията на ръководителите на полетите от земята и продължил полета си в ограничената за полети зона над Барингтън, северозападно предградие на Чикаго, където се намирал американският президент.

Така командването на ВВС било принудено да вдигне във въздуха два изтребителя F-16, които съпроводили самолета до летище на ферма, принадлежащо на семейството на пилота – 75-годишната баба Миртъл Роуз.

Стейси Нот от Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD) обяснила пред Daily Herald, че инцидентът бил плод на случайност, тъй като бабата летец нямала радиостанция и не можела да получи информация за временната забрана за полети в тази зона.

Независимо от бързото изясняване на ситуацията баба Роуз е трябвало да дава писмени показания за въздушното си „хулиганство“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *